Viisi vinkkiä vihannesten hyötykäyttöön

Ruokaa päätyy roskiin vuosittain 20–30 kiloa henkeä kohden, eli enemmän kuin 40 keskikokoista kurkkua painaa yhteensä. Hävikkiruuan syntyminen hukkaa paitsi itse tuotteita, myös niiden tuottamiseen ja kuljetukseen käytettyä energiaa ja materiaaleja.

Katso tästä keittiöösi vinkit, joiden avulla sinäkin voit varmistaa, että vihannekset tulevat käytettyä kokonaisuudessaan.

1. Tuhatkäyttöinen tomaatti

Tomaatti sopii lähes ruokaan kuin ruokaan. Vielä nahistuneenakin sille on lukemattomia käyttötapoja, sillä kypsennyksen jälkeen nahistumista ei edes huomaa. Nakkaa siis tomaattisi pizzan tai uunivoileivän päälle, pannulle munakasta maustamaan tai ihan vain uuniin – minkä tahansa kylkiäisen kanssa. Ja tietysti tomaatti kelpaa myös keittoihin ja kastikkeisiin, vaikka ei olisikaan enää tuoreen kimmoisa.

Esimerkiksi uunikuivattuihin tomaatteihin käyvät jo vähän nahistuneemmatkin yksilöt.

2. Yrtit uudelle kierrokselle

Yrteille meinaa usein käydä huonosti – kokatessa käytetään juuri tarvittava osa, ja loppu jää ruukkuun, kunnes se heitetään nuupahtaneena biojätteeseen. Siksi ylijääneet tuoreyrtit kannattaa silputa heti rasiaan, ja pakastaa odottamaan seuraavaa kertaa, kun yrttitarve tulee. Toinen näppärä tapa käyttää ylijäämäyrttejä on soseuttaa ne öljyn, suolan ja pippurin kanssa. Silloin saa makoisan yrttiöljyn salaatin päälle tai kasvisten, lihan tai kalan kanssa käytettäväksi.

3. Surauta soseuttimella

Sosekeitot ovat helppo arjen pelastaja. Niihin kelpaa mikä vain vihannes, joten nuupahtaneet kurkut, tomaatit ja paprikat ovat mitä mainiointa keittomateriaalia. Ja yrtit tietysti myös – niillä sosekeittoihin saa mukavasti erilaisia makuja. Lisätäytettä keittoon saa vaikkapa juustoista tai kermatilkasta. Lisää mausteita oman makusi mukaan – ja hävikkiruokaihmeesi on valmis nautittavaksi!

Kokeile esimerkiksi lämmittävää tomaattikeittoa yrttikrutongeilla tai paahdettua paprikakeittoa.

4. Kurkusta kauneutta

Oletko jo kokeillut kurkkukeittoa? Kylmä ja raikas keitto on kauniin vihreä, ja sopii erityisesti alkupalaksi kesäisille kutsuille tai grilliruuan kyydittäjäksi. Nakkaa tehosekoittimeen kurkun kanssa esimerkiksi omenaa, valkosipulia, minttua tai basilikaa sekä kyydittäjäksi turkkilaista jogurttia. Mausta hunajalla, sitruunamehulla tai tillisilpulla ja anna kylmentyä jääkaapissa. Näyttävä ja täyttävä alkudrinkkisi on valmis!

5. Pannulta parempiin suihin

Jos vihanneksia on päässyt nahistumaan oikein urakalla, hyvä idea on nakata ne pannulle. Improvisoituun pyttipannuun sopivat tomaatit, paprikat ja jopa yrtitkin. Pannu saa makua myös vihannesten kuorista ja nuupahtaneista osista. Mikä parasta, lähes kaikki muukin jääkaapin perukoilta löytyvä sopii pannun höysteeksi, joten muista laittaa mukaan myös ne eiliset nakit, keitetyt perunat tai lisukkeeksi muutama kananmuna. Mausteita perään ja ääntä kohti!