fbpx

Vähennetään hävikkiä

Tiesitkö, että suurin osa koko elintarvikeketjun ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa?

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on ollut alun perin syömäkelpoista, mutta joka heitetään pois. Ruoan tuottaminen aiheuttaa päästöjä, samoin kuin sen kuljettaminen ja valmistaminen. Heittäessämme ruokaa roskiin, päästöt ovat syntyneet turhaan. Tällä hetkellä pois heittämämme ruoan päästöt vastaavat 100 000 auton ilmastovaikutusta.

Näin säilytät vihanneksia oikein ja saat yrteistäsi iloa pidempään

Tomaatit, kurkut, paprikat ja munahedelmät voit säilyttää vaikka keittiön pöydällä vihannesvadilla kauniina asetelmana. Älä laita niitä koskaan jääkaappiin.

Kurkku

Korkean vesipitoisuutensa vuoksi kurkku on herkkä lämpötilojen vaihtelulle. Liian lämpimässä se nahistuu ja liian kylmässä paleltuu. Kurkku pakataan muovikelmuun, joka estää sitä nahistumasta. Kurkku on herkkä tomaatin sisältämälle etyleenille, joten älä säilytä niitä lähekkäin.

Kurkkua voi hyödyntää monipuolisesti. Sisäisesti nautittuna se virkistää ja voimistaa, mutta toimiipa se myös vaikkapa kasvonaamiona. Salaatin popsimiselle saat vaihtelua Hölskykurkuista, joita on todella helppo valmistaa. Katso videolta nopea reseptimme.

Tomaatti

Tomaatille liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu. Älä säilytä tomaattia kurkun tai yrttien läheisyydessä, sillä ne ovat herkkiä tomaatin etyleenille. Ei haittaa, vaikka tomaatti ehtisi kypsyä vähän liikaa, sillä sen maku vain paranee. Voit hyödyntää ylikypsät käyttökelpoiset tomaatit vaikkapa pastakastikkeessa.

Paprika

Kurkun tapaan paprikakin tulee säilyttää kelmussa. Ihanteellinen säilytyspaikka on huoneenlämmössä.

Salaatit ja yrtit

Salaatit ja useimmat yrtit – paitsi basilika – sietävät kylmää, mutta nahistuvat nopeasti, jos tuote ei ole muovikääreessä tai muuten haihdutukselta suojattu. Pidä ne siis pusseissa. Jos tuntuu, että yrttejä on yhtäkkiä liikaa, eikä niitä meinaa saada käytettyä, ne voi myös pakastaa. Pilko valmiiksi pakasterasioihin ja ota sieltä sellaisenaan esimerkiksi keittoihin. Kuivattuina yrtit säilyvät jopa vuoden.

Istuta salaatti tai yrtti isompaan ruukkuun kasvamaan, ja pidä ruukku sopivan valoisassa, vedottomassa paikassa. Poimi satoa tarpeen mukaan. Kesällä ruukut voi istuttaa puutarhaan kasvipenkkiin tai parvekkeelle parvekelaatikkoon.