fbpx

Kysymyksiä ja vastauksia

Kannattaako vihanneksia viljellä keskellä talvea kylmässä pimeässä Pohjolassa?

Kasvihuonevihannekset ovat tuoretuotteita. Tavoitteena pitäisi olla, että tuote saadaan tuoreena kuluttajalle. Välimeren maista tuotaessa esimerkiksi kurkku on Suomeen saapuessaan lähes viikon ikäinen. Jos talvella halutaan tuoretta kurkkua, jää ainoaksi vaihtoehdoksi oma tuotanto.

Miksi kasvihuonevihanneksia viljellään Suomessa?

Suomalaiset kuluttajat haluavat ostaa kotimaisia kasvihuonevihanneksia läpi vuoden. Syinä ovat turvallisuus, puhtaus, tuoreus ja tuotannon työllistävä vaikutus.

Millainen kurkun ja tomaatin tie viljelijältä kuluttajan pöytään oikein on?

Tavallisin reitti on viljelmältä tukkuliikkeen kautta vähittäiskauppaan ja sieltä kuluttajalle. Nopeimmillaan se sujuu yhdessä yössä. Joissain tapauksissa tomaatit voidaan poimia aikaisin aamulla ja kuljettaa suoraan oman maakunnan kauppoihin samana aamuna.

Kuinka kauan tomaatin ja kurkun matka kasvihuoneelta kauppaan oikein kestää, jos ne ehtivät pilaantua sillä välillä?

Tyypillisesti tomaatit ja kurkut kerätään aamulla, ne jäähtyvät muutaman tunnin tai yön yli kylmiössä ja saapuvat tukkuliikkeeseen tai kauppaan seuraavana päivänä. Tässä ajassa vihannekset eivät todellakaan ehdi pilaantua. Tämän jälkeen ongelmana voivat olla huonot säilytysolot, huonosta markkinatilanteesta johtuva tuotteen pysähtyminen varastoon tai muu syy.

Minkälainen on kotimaisen tomaatin vesijalanjälki verrattuna espanjalaisen tomaatin vastaavaan?

Kummassakin maassa tomaattia voi tuottaa kovin monenlaisella viljelytekniikalla. Kuluttajalehdessä arvioitiin, että kotimaisen tomaatin tuottamiseen käytetään vettä 14 litraa, kun Espanjassa sitä kuluu 53 litraa.

Voisiko LED-valoja käyttää vihannesten kasvatukseen?

Niitä käytetään jo. Suomessa on useita koe- ja tutkimushankkeita, joista on lupaavia tuloksia. Parhaimmillaan sähkön käyttö kasvien valaistukseen voidaan jopa puolittaa. Mullistavia ratkaisuja on odotettavissa lähivuosina.

Tulevatko kaikki tomaatit Närpiöstä?

No, eivät todellakaan. Kasvihuonevihanneksia viljellään lähes 160 kunnassa eri puolilla maata. Todennäköisesti siis hyvin lähellä sinuakin. Vaasan eteläpuolinen Pohjanmaa on selvästi tärkein tuotantoalue, mutta ei suinkaan ainoa.

Paljonko kasvihuoneyrityksiä on?

Tomaatteja, kurkkuja, paprikaa, salaatteja ja yrttejä viljellään noin 850 kauppapuutarhassa eri puolilla maata. Nämä perheyritykset tarjoavat tuhansia pysyviä työpaikkoja sekä tuhansia kesätyöpaikkoja oman paikkakuntansa koululaisille ja opiskelijoille.

Kuinka paljon Suomessa tuotetaan kasvihuonevihanneksia?

Kurkkua tuotetaan noin 30 miljoonaa kiloa ja tomaattia noin 40 miljoonaa kiloa vuodessa. Ruukkuvihannesten ja -yrttien määrä on jo yli 80 miljoonaa.

Millainen taloudellinen arvo kasvihuonevihannestuotannolla on?

Arvo on noin 140 miljoonaa euroa vuodessa verottomin viljelijähinnoin laskettuna.

Ovatko kotimaiset kasvihuonetuotteet puhtaampia kuin tuontituotteet?

Ovat. Tullilaboratorion selvitysten mukaan kotimaisissa kasvihuonevihanneksissa on vähemmän torjunta-ainejäämiä kuin Keski-Euroopasta tai Etelä-Euroopasta tuoduissa tuotteissa. Korkeimpien sallittujen pitoisuuksien ylityksiä oli vähemmän. Erilaisia käytettyjä tehoaineita oli myös selvästi vähemmän.

Miksen saa lähiviljelijän vihanneksia kaupastani?

Kysypä sitä kauppiaaltasi. Usein heillä ei ole lupaa ottaa myyntiin oman kylän tai lähiseudun tuotteita, vaikka ehkä halua olisikin. Toiset kauppiaat osaavat kiertää oman ketjunsa sääntöjä ja määräyksiä.

Mistä sirkkalehtimerkki kertoo?

Sirkkalehtimerkki kertoo ennen kaikkea turvallisuudesta ja hyvästä laadusta verrattuna merkittömiin tuotteisiin. Ja tietenkin se kertoo, että tuote on sataprosenttisesti Suomessa viljelty. Lue lisää sirkkalehtimerkistä.

Miksi kurkut pakataan muovikelmuun tai -pussiin?

Kurkut pakataan kaupan vaatimuksesta muoviin kauppakelpoisuusajan pidentämiseksi. Ilman muovia kurkku nahistuu nopeammin.

Täytyykö salaatti tosiaan huuhdella vedellä ja sitten lingota salaattilingolla, kuten ruokaresepteissä neuvotaan?

Tämä on samantapainen kysymys kuin pitääkö kädet pestä ennen ruokailua. Useimmat tietävät, että pitäisi, mutta harva sen tekee.  Saattaahan se salaatti hieman vesihuuhtelusta piristyä ja rapsakoitua.… Pohjimmiltaan tässä lienee kyse melko marginaalisista hygieenisistä riskeistä.

Voiko ruukkusalaatin mullassa tulla tuholaisia mukana?

Varsinaisia tuholaisia mullassa ei tavallisesti ole, mutta esimerkiksi varsin harmittomien liejukärpäsen tai harsosääsken toukkia mullassa saattaa olla.