Yrittäjä Aleksi Hauhtonen (keskellä) ja työntekijät Nhan Le (vas.) sekä Noora Perätalo.

Kasvihuoneella on työtä monenlaisille tekijöille

Suomen yli 800 kasvihuonetta tuovat elannon monille. Yrittäjien ja heidän perheidensä lisäksi puutarhoilta löytyy töitä monille maahanmuuttajille sekä kesäaikaan nuorille kesätyöntekijöille.

Puutarhalla työskentelyssä on parasta, kun näkee sadon kasvun ja oman kätensä jäljen. Samaa mieltä ovat sekä Noora Perätalo että Nhan Le, jotka molemmat työskentelevät Kannuksen kauppapuutarhalla.

– Kasvihuoneessa työskentelyssä on konkretiaa, kun näkee vihannesten kasvun kylvöstä alkaen siihen asti, kun ne lähtevät kauppaan, Noora kuvailee.

Noora ja Nhan ovat molemmat olleet töissä Kannuksessa Aleksi Hauhtosen omistamalla puutarhalla kolmisen vuotta. Heidän taustansa ovat kuitenkin hyvin erilaiset. Noora on aina oppinut paremmin tekemällä kuin lukemalla, ja päätyi siksi lukion jälkeen opiskelemaan puutarha-alaa.

– Päädyin tälle puutarhalle sattumalta. Olin juuri muuttanut Kannukseen ja etsin töitä, kun Aleksi soitti ja pyysi minua töihin heille. Olen Oulusta kotoisin ja käynyt puutarhurin ammattitutkinnon, mutta ennen täällä työskentelyä olin ollut töissä kukkapuolella, kukkakaupassa ja -puutarhassa, Noora kertoo.


Nooran oli työskennellyt aikaisemmin kukkapuolella.

Nhanin tausta sen sijaan on hieman toisenlainen.

– Vietnamissa työskentelin vakuutusalalla, ja tulin Suomeen kolme vuotta sitten, Nhan sanoo suomeksi.

Nhanin ystävän sisko oli asunut jo pitkään Suomessa, ja hän kysyi muutama vuosi sitten Aleksilta, olisiko tarvetta muutamalla lisätyöntekijälle. Kaikkiaan Kannuksen Kauppapuutarhalla työskentelee yksitoista vietnamilaista.

– Meillä on ollut Vietnamista työntekijöitä jo viisi vuotta, heitä on tullut aina muutama kerrallaan lisää. Kaikki meille tulleet ovat myös pysyneet täällä töissä, Aleksi Hauhtonen kertoo.

Osa vietnamilaisista on siis jäämässä pysyvästi Suomeen, vaikka alun perin he olivat suunnitelleet olevansa maassa muutaman vuoden. Heille painavin syy lähteä työskentelemään toiselle puolelle maapalloa on hyvä palkka, joka on moninkertainen verrattuna Vietnamissa maksettaviin palkkoihin. Moni ulkomailla työskentelevä vietnamilainen voi elättää jopa koko sukuaan.

Aleksi järjesti kaikille Vietnamista tulleille työntekijöille suomen kielen kurssin, joka kesti noin vuoden. Kurssi oli hyvin hyödyllinen ja on helpottanut Aleksin ja vietnamilaisten keskinäistä kommunikointia.


Nhan on ollut Suomessa kolme vuotta.

Puutarhalla on mahdollisuus vaikuttaa työnsä sisältöön

Noora työskentelee salaattihuoneessa, ja Nhan kurkkujen kanssa. Molempien tehtäviin kuuluvat esimerkiksi vihannesten poiminta, pakkaaminen ja kasvienhoitotyöt. Lisäksi Noora hoitaa Kannuksen kauppapuutarhan myyntitöitä, joihin kuuluu sähköisten tilauksien vastaanotto ja käsittely viitenä päivänä viikossa. Lähialueen kauppoihin myynti tapahtuu puhelimitse, minkä Noora hoitaa parina päivänä viikossa.

Aleksi Hauhtosen mukaan puutarha-ala sopii työtä pelkäämättömille sekä fyysisestä, vaihtelevasta ja tarkasta hommasta pitäville. Puutarhoilla on paljon erilaisia työtehtäviä, joihin valikoituu aina sopiva henkilö. Valtaosa työstä on kasvien parissa työskentelyä, mutta lisäksi tarvitaan esimerkiksi remonttitaitoisia, myyntiosaajia sekä markkinointia ja sosiaalista mediaa hoitavia. Alalla on siis mahdollisuus suuntautua siihen, mitä itse osaa tehdä, ja ottaa hoitoonsa niitä töitä, joista eniten nauttii. Noora on tästä oivallinen esimerkki.

– Pidän asiakaspalvelusta ja ihmisten kanssa olemisesta, ja siksi olen saanut hoitaa tilauksia kauppojen kanssa. Olen myös harrastanut 10 vuotta valokuvausta, ja nyt olen reilun vuoden hoitanut puutarhan sosiaalisen median päivittämistä, joten olen voinut kuvata töiden ohessa.

Sekä Aleksi että Noora toteavat alassa olevan palkitsevinta se, kun asiakas kiittelee syömänsä vihanneksen makua. Heitä kiinnostaa nähdä tuotteen matka puutarhalta pöytään.

– Oulussa asuessani olin kaupassa töissä, ja olin hedelmä- ja vihannesosaston vastaava. Olen siellä jo latonut Kannuksen kauppapuutarhan vihanneslaatikoita. Silloin en vielä tuntenut koko puutarhaa, ja nyt toimitan itse täältä kurkut ja salaatit samaan myymälään, jossa aiemmin olin töissä. Tunnen siis todellakin tuotteidemme koko kuljetusketjun, Noora kertoo.

 

Lue lisää Kannuksen kauppapuutarhasta: http://www.puhtaastikotimainen.fi/tuottajat/100puutarhaa/kannuksen-kauppapuutarha-oy/