Ensikosketus työelämään kasvihuoneelta

Kesä puutarhalla on monen nuoren ensimmäinen kosketus työelämään. Vaikka ala on kehittynyt paljon, ja tekniikkaa on tullut lisää, on käsillä tehtävällä työllä yhä suuri merkitys kasvihuoneilla.

– Aamuisin poimin kurkkuja, kun ne haetaan silloin pakattavaksi. Sitten aloitan lehdityksen, eli leikkaan kurkkujen alalehtiä pois. Ja toisinaan pakkaan kirsikkatomaatteja, kertoo 17-vuotias Nea Myllyaho työpäivästään Seinäjoen puutarhalla.

Kesätyöntekijän hommat kuulostavat tutuilta puutarhan yrittäjälle Petri Harrille. Kasvihuoneissa tehtävät perustyöt eivät ole muuttuneet siitä, kun hän yhtiökumppaneineen perusti puutarhan lähes 20 vuotta sitten.

– Aloittaessani alalla tein kaikkea mahdollista, esimerkiksi kurkunpoimintaa, pakkaamista, myyntiä, työnjohtoa ja kasvinhoitotöitä. Nyt oikeastaan ihmetyttää, miten ehdin silloin tekemään kaikkia näitä töitä itse. Nykyään suorittava työ on jäänyt pois melkein kokonaan ja teen enemmän toimistohommia, kuten suunnittelua ja taloudenhallintaa, Petri sanoo.


Kesätyöntekijöiden hommat eivät ole yrittäjä Petri Harrillekaan vieraita. 

Tekniikka muuttuu, käsillä tekeminen säilyy

Petri Harri toteaa, että puutarha-ala on edelleen työvoimavaltainen, eikä käsillä tehtävää työtä voi korvata. Kahdessakymmenessä vuodessa kasvihuoneiden tekniikka on kuitenkin lisääntynyt ja kehittynyt. Esimerkiksi ilmansäätökoneet ovat aiempaa kehittyneempiä, minkä ansiosta vihanneksia voidaan tuottaa entistä tehokkaammin, taloudellisemmin ja energiaystävällisemmin.

– Kyllä tehokkuus on muuttunut, kun työtavat ovat hioutuneet ja opimme koko ajan uutta. Lisäksi esimerkiksi kasvihuoneisiin on tullut pari-kolme metriä lisää korkeutta, ja esimerkiksi pakkauskoneet ovat tehokkaampia, kuvailee Petri alan muutoksia.

Vaikka kurkkulaatikot painavat kymmenen kiloa, ei työ ole Nean mielestä liian kuluttavaa.

– Olen tykännyt tästä hommasta, kun se on tarpeeksi rentoa. Aika menee nopeasti, kun tekee hommia kasvihuoneella ja kuuntelee samalla musiikkia. Vaikka kerätessä tulee lämmin, ei se ole liian raskasta, sillä korien kuljettamiseen on kärryt, ja yhden korin jaksan nostaa hyvin.

 

Kesä puutarhalla on entisensä

Omaa vapautta kaipasi myös Petri, kun hän 1999 jätti työt verotoimistossa ja perusti puutarhan. Nyt yksi puutarha on muuttunut kolmeksi, sillä Petri ja yhtiökumppani omistavat myös Wääksyn ja Kauhajoen puutarhat. Työntekijöidenkin määrä on kasvanut alun kymmenestä nykyiseen noin seitsemäänkymmeneen.

Vaikka paljon on muuttunut, kesät puutarhalla ovat pysyneet samanlaisina.

– Toimintamme on ollut alusta asti ympärivuotista, eikä meillä ole ollut varsinaista sesonkia. Tietysti kesällä satoa tulee jonkin verran enemmän, ja sen takia tuotteita myös lähtee ulos enemmän, joten se on hektistä aikaa.

Ja koska kesällä vakituisilla työntekijöillä on lomia, tarvitaan kesätyöntekijöitä – kuten Nea.

– Tämä on minun ensimmäinen kesätyöni, ja voisin kyllä tulla uudestaankin ensi kesänä. Nyt ainakin olen oppinut kurkuista, ja tiedän, miten ne viljellään, Nea toteaa.

 

Lue lisää Seinäjoen puutarhasta:

http://www.puhtaastikotimainen.fi/tuottajat/100puutarhaa/seinajoen-puutarha-oy-sepu/