Yrtit kruunaavat ruuat

Tuoreyrtit ovat valloittaneet suomalaiset. Yrttejä käytetään entistä enemmän sekä arki- että juhlaruokiin vuoden ympäri. Tuoretta yrttisatoa saadaan jatkuvasti kasvihuoneilta, kesäisin myös avomaalta. Moni kasvattaa yrttejä itse ikkunalla tai kasvimaalla.

Makua ja väriä, tuoreutta ja tuoksua

Moderni keittiö ilman tuoreyrttejä olisi kovin vajavainen. Yrtit viimeistelevät ruoan kuin ruoan, myös juomat ja leivonnaiset; ne antavat makua, väriä ja tuoksua. Lisäksi yrttejä käyttämällä on helppo välttää liiallista suolan käyttöä.

Tuoreyrttien käyttö on viime vuosikymmenen aikana Suomessa yli nelinkertaistunut, mikä on pitkälti tasokkaan kasvihuoneviljelyn ansiota. Kotimaan viljelijät pystyvät toimittamaan monipuolisen valikoiman laadukkaita tuoreyrttejä kaikkiin ruokakauppoihin. Valikoima kattaa kolmisenkymmentä erilaista tuoreyrttiä.

Makumaailma tutuksi

Yrtit pitävät pintansa, koska ruuan makua arvostetaan. Kansainvälisiä vaikutteita saanut kokkaus ei yksinkertaisesti onnistu ilman tuoreyrttejä. Tutut, kotoisat ruoat rikastuvat, raikastuvat ja kevenevät tuoreyrteillä. Käyttö on helppoa, sillä moneen ruokaan riittää mausteeksi pelkkä suolan, pippurin ja tuoreyrtin liitto.

Yrttien käytössä pätee hienovaraisuus: samaan ruokalajiin käytetään ainakin aluksi vain yhtä tai kahta tuoreyrttiä. Varsinkaan useita voimakkaita yrttejä ei kannata yhdistellä, vaan mieluummin lisätään mietoa yrttiä vahvemman kaveriksi tai kokeillaan mietoja yrttejä erilaisina yhdistelminä. Ruokaohjeiden yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa yhtä tai kahta ruokalusikallista tuoretta, hienonnettua yrttiä.

Suomalaisten suosikkeja ovat tilli, persilja ja ruohosipuli, joita kutsutaan usein myös maustevihanneksiksi. Yrteistä ykkönen on basilika, jota käytetään suunnilleen yhtä paljon kuin muita yrttejä yhteensä. Laaja makupaletti jää vielä hyvin vähälle käytölle.

Rotevista ja vahvoista hentoihin ja mietoihin

Yrtit voi karkeasti jakaa roteviin ja hentoihin. Rosmariinin ja timjamin kaltaisissa rotevissa yrteissä on usein kovahko, varpumainen varsi. Näiden yrttien oksia voi lisätä ruokiin heti valmistuksen alkuvaiheessa. Lopuksi on paikallaan riipiä tai leikata lehtiä myös valmiin ruoan pinnalle, jotta ruokailija saa nauttia vapautuvista aromeista.

Mietoja yrttejä, kuten basilikaa, kirveliä tai persiljaa voi lisätä ruokiin huolettomasti. Voimakkaita, kuten rosmariinia ja salviaa, käytetään varovammin.

Useimpien yrttien aromaattiset öljyt ovat helposti haihtuvia, eivätkä ne kestä pitkää kypsyttelyä. Pehmeä- ja isolehtiset, hennot yrtit pääsevät oikeuksiinsa ilman keittämistä. Hienot aromit vapautuvat joko pikaisesti kuumennettuina tai valmiiseen ruokaan lopuksi lisättyinä. Tähän perustuu yrttien valtti myös kylmien ruokien viimeistelyssä. Vihersalaatteihin pyöräytettyinä tuoreyrtit maistuvat aina.

Tutustu erilaisiin yrtteihin ja niiden käyttöön!