Vihannesten säilytys

Vihannesten oikein säilyttäminen pitää tuotteet tuoreina, estää ennenaikaista pilaantumista ja vähentää ruokahävikkiä. Kotimaisten kasvihuonevihannesten laatuun vaikuttavat muun muassa säilytysaika, säilytyslämpötila, etyleeni, kolhut ja valo.

Tomaatti viihtyy huoneenlämmössä

Tomaatti menettää jääkaapissa helposti makunsa ja kiinteytensä. Ihanteellinen säilytyslämpötila tomaatille on +13 astetta, mutta liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu. Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, joten sitä ei kannata säilyttää etyleenille herkkien kasvisten, kuten kurkun ja yrttien, läheisyydessä.

Lue lisää tomaatista.

Pidä muovi kurkun ympärillä

Tomaatin tapaan kurkku viihtyy parhaiten huoneenlämmössä. Kurkku sisältää paljon vettä, minkä takia se on herkkä suurille lämmönvaihteluille. Jääkaapissa kurkku paleltuu ja vetistyy. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +10–14 astetta., mutta kotioloissa huoneenlämpö sopii mainiosti. Kurkun ympärillä oleva muovikääre estää veden haihtumista ja vähentää näin ruokahävikkiä.⁠ Kurkku on herkkä etyleenille, minkä takia se kannattaa pitää erillään tomaatista ja useista hedelmistä.

Lue lisää kurkusta.

Salaatit jääkaapin vihanneslokeroon

Kaikki salaatit kannattaa sujauttaa muovipusseineen jääkaapin vihanneslokeroon. Salaatit säilyvät parhaiten +2–5 asteessa. Muovipussi pitää salaatin sopivan kosteana ja suojaa sitä haihtumiselta. Ruukussa olevat salaatit voi säilyttää myös kotona sisäpuutarhassa tai kokeilla istuttaa kesällä viljelylaatikkoon.

Lue lisää salaateista.

Yrtit pääsääntöisesti jääkaappiin

Tuoreyrtit säilyvät parhaiten viileässä, joten kotona ne kannattaakin laittaa jääkaappiin. Poikkeuksia ovat helposti paleltuvat basilika ja sitruunamelissa, jotka kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Ruukun suojamuovi ehkäisee yrttien kuivumista, joten sitä ei kannata poistaa. Kaikki yrtit, varsinkin suurilehtiset lajit, kuivuvat helposti, ellei niitä kastele kunnolla. Talvella kannattaa huolehtia, että basilika ei palellu matkalla kaupasta kotiin. Ruukkuyrttejä voi säilyttää kotona myös sisäpuutarhassa.

Tutustu yrtteihin.

Pidä paprika muovissa

Tomaatin ja kurkun tavoin paprika kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Ihanteellinen säilytyslämpötila paprikalle on +10–14 astetta. Paprika tulee säilyttää muovin sisällä, ettei se kuivu.

Lue lisää paprikasta.

#kotimaiset kasvihuonevihannekset  #kurkku  #paprika  #salaatti  #tomaatti  #vihannesten säilytys