Kysymyksiä ja vastauksia

Mitkä kasvihuonevihannekset voi säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa ja mitkä voi pitää huoneenlämmössä?

Tomaatit, kurkut, paprikat ja munahedelmät voi säilyttää vaikka keittiön pöydällä vihannesvadilla kauniina asetelmana. Älä laita niitä koskaan jääkaappiin! Salaatit ja useimmat yrtit – paitsi basilika – sietävät kylmää, mutta nahistuvat nopeasti, jos tuote ei ole muovikääreessä tai muuten haihdutukselta suojattu. Pidä ne siis pusseissa.

Miksi tomaatteja ja kurkkuja säilytetään kaupassa niin kylmässä?

Kaupassa ongelmana on usein se, että kylmiö tai huoneenlämpö ovat ainoita vaihtoehtoja. Näistä huoneenlämpö olisi kurkulle ja tomaatille parempi. Kaupalle olisi tärkeää ostaa oikea määrä tuotteita, jotta niitä ei tarvitsisi säilytellä epäedullisissa oloissa.

Missä lämpötilassa tomaatit ja kurkut tulisi säilyttää?

Kurkun ja tomaatin säilytyslämpötilaksi suositellaan 13:a astetta. Kurkut ja tomaatit ovat tuoretuotteita ja tavoitteena tulisi olla, että niitä ei turhaan säilytetä missään vaiheessa.

Erittäin oleellista on, että kurkkua ei säilytetä samassa tilassa etyleeniä tuottavien hedelmien tai vihannesten kanssa, koska tuore kurkku on erittäin altis vioituksille jo alhaisissa etyleenipitoisuuksissa. Jos hiukan vaaleina kerättyjä tomaatteja säilytetään liian pitkään alle 13 asteen lämpötilassa, ne menettävät kykynsä kypsyä ja värittyä toivotulla tavalla.

Miten estän kurkkua tai basilikaa paleltumasta talvella kauppareissulla?

Sujauta kylmälle herkät vihannekset pakasteiden kuljetukseen tarkoitettuun pussiin tai kassiin kotimatkan ajaksi – kuitenkin eri pussiin kuin pakasteet.

Miksi kurkku pitää pakata tiukkaan kelmuun? Miksei sitä saa pakkaamattomana tai väljässä pussissa?

Markkinoilla on sekä väljiin pusseihin että kutistemuoviin pakattuja kurkkuja. Kerro kauppiaallesi toiveesi – ehkä hän voi tilata toimittajaltaan haluamaasi materiaaliin pakattua tuotetta. Muovikääre on kaupan vaatimus. Ilman sitä kurkku nahistuu nopeasti.

Pitääkö kotimainen kurkku, paprika ja tomaatti pestä tai huuhdella vedellä ja jos pitää niin miksi?

Irtomyynnistä poimitut tomaatit ehkä voisi huuhdella, sillä ne ovat saattaneet käydä useamman kuluttajan hyppysissä. Kotimaiset kurkut ja paprikat on useimmiten pakattu muoviin, eivätkä näin ollen ole olleet kenen tahansa käsittelyssä. Voihan ne huuhtaista, mutta erityistä pesua kotimaiset kasvihuonevihannekset eivät kaipaa.

Pitääkö salaatti aina pestä?

Ei. Mutta ei siitä haittaakaan ole.

Kannattaako tomaatti syödä sellaisenaan vai kypsennettynä?

Kyllä kannattaa. Syödä. Joko sellaisenaan tai kypsennettynä.

Miten tomaatit saa kotona kypsymään mahdollisimman nopeasti?

Kypsytys tapahtuu säilyttämällä tomaatteja pari päivää muovipussissa huoneenlämmössä. Pussi olisi hyvä avata vaikkapa kerran päivässä.

Miksi kypsinä poimitut tomaatit ovat kalliimpia kuin tavalliset?

Tästä kysymyksien vastaajilla ei ole havaintoa, tiedosta puhumattakaan.

Miksi erikoiset tomaatit ovat aina kalliimpia kuin tavalliset?

Erikoistomaateista saadaan vähemmän satoa kuin perustomaateista. Ne voivat myös vaatia enemmän työtä kuin tavalliset tomaatit. Esimerkiksi kirsikkatomaatin poimintaan kuluu kaksinkertaisesti aikaa tavalliseen tomaattiin verrattuna.

Miksi tomaatit eivät maistu Suomessa edes kesällä niin hyvälle kun Välimeren maissa?

Hmm.… Olemme maistaneet eri tomaatteja tai sitten meillä on erilainen maku. Tomaatin maun kehittyminen edellyttää, että valoa on runsaasti. Sitä Välimeren maissa on, joten jos viljely muuten siellä kesän kuumuudessa onnistuu, niin on todennäköistä, että satona kerättävät tomaatit ovat hyvän makuisia. Meillä Suomessakin on kesällä runsaasti valoa ja hyvänmakuisia tomaatteja.

 

Miksi kotimainen tomaatti on joskus sisältä vihreä?

Markkinareitistä riippuen tomaatti on viljelmällä kerättävä jonkin verran ennen nautintakypsyyttä, kesällä vielä vaaleampana kuin talvella, keväällä tai syksyllä. Ajoittain tomaatti kuitenkin kerätään hieman liiankin vaaleana. Kun tuote vielä jäähdytetään tehokkaasti ennen kaupan kiertoon päätymistä, pysähtyy kypsyminen ja värittyminen. Liian vaaleana kerätty tai liian tehokkaasti jäähdytetty tomaatti ei välttämättä enää kypsy täysin punaiseksi.

 

Miksi tomaatit halkeilevat?

Viljelyn aikana esimerkiksi alhainen yölämpötila yhdessä alhaisen kasvualustan ravinnetason kanssa voi aiheuttaa juuripaineen kohoamisen niin korkeaksi, että hedelmät halkeavat erittäin helposti. Halkeilleita hedelmiä ei saa pakata myyntilaatikoihin.  Sadonkorjuun jälkeen kovakourainen käsittely tai esimerkiksi hedelmien esillepano liian paksuissa kerroksissa saattaa myös aiheuttaa tomaattien halkeilua.

Miksi tomaateissa on tummia painaumia?

Varsinkin kesähelteillä tomaatin malto saattaa jäädä osittain tavallista ohuemmaksi. Tomaatti saattaa näyttää tältä kohdalta hiukan ympäristöään tummemmalta ja kohta on altis kolhuille.  Tällaiset tomaatit pyritään kauppakunnostusvaiheessa lajittelemaan pois.

Tuotetaanko Suomessa muunkin värisiä tomaatteja kuin punaisia ja keltaisia?

Tuotannossa on jonkin verran myös oransseja tomaatteja. Niistä tosin ainakin osa myydään keltaisina tomaatteina. Erikoisuutena on hieman myös raidallisia ja ”mustia” tomaatteja. Aikoinaan oli testattavana jopa vaaleanpunaisia tomaatteja – niistä ei tullut menestystuotetta.

Miksi ulkomailla on niin paljon erimuotoisia ja -kokoisia tomaatteja?

Markkinoille tulee jatkuvasti uusia tomaattityyppejä. Tavallisesti uusia tyyppejä on ensin tarjolla suurissa Keski-Euroopan kaupungeissa. Jos ne saavuttavat markkinoilla menestystä, ne voivat mahdollisesti saada jalansijaa laajemmaltikin.

Miltä näyttää ja tuntuu todella tuore kurkku? Entä tomaatti?

Tuore kurkku on tasaisen vihreä, kiinteä ja kurkulle tuoksuva. Tuore tomaatti on kiinteä, väriltään kypsän punainen tai hieman sitä vaaleampi.

Miksi kotimainen kurkku ja tomaatti ovat joskus kalliita?

Pääsatokaudella eli toukokuusta lokakuulle Suomessa on tyypillisesti Euroopan halvimmat tomaatit ja kurkut. Samaan aikaan niiden kulutus kasvaakin kolminkertaiseksi talvikauteen verrattuna. Sesongista riippuen hinta vaihtelee, ja eri vuosina hinnat voivat vaihdella runsaastikin.

Talvella tuotantopanoksia tarvitaan enemmän, jolloin viljelijän olisi saatava tuotteesta myös korkeampi hinta. Kasvihuonevihannesten hinta ei valitettavasti yleensä seuraa tuotantokustannuksia, vaan tuotteen hinta määräytyy kyseisten tuotteiden kysynnän ja tarjonnan mukaan sekä osittain niitä korvaavien tuotteiden markkinatilanteen mukaan.

Miksi tomaattien ja kurkkujen lajikenimiä ei mainita kaupassa?

Todennäköisesti niiden nimillä ei ole olennaista merkitystä kuluttajille. Viljelijät sen sijaan puhuvat lajikkeista paljonkin.

Miksi kurkku on joskus sisältä kellertävä?

Vastapoimitun kurkun leikkauspinnan väri voi vaihdella samoin kuin kuoren vihreys. Ikääntyessään kurkku kypsyy keltaiseksi, jolloin se voi myös sisältä olla kellertävä. Erittäin tummanvihreät kurkut – ammattikielellä ”mustat kurkut” – ovat kasvustossa syystä tai toisesta hitaasti kehittyneitä kurkkuja. Värin lisäksi tuntomerkkejä ovat kurkun pään pyöreys ja kumimaisuus. Nämä mustat kurkut ovat myös sisältä kellertäviä ja maultaan hieman makeita tai jopa äitelän makeita. Lajitteluohjeiden mukaan tällaisia kurkkuja ei saa pakata myytäviin kurkkuihin.

Miksi kurkku maistuu joskus kitkerältä tai oudolta?

Kurkku on tuoretuote, jonka ominaisuuksiin kuuluu varsin mieto maku. Puutarhalta ne lähtevät virheettöminä ja tuoreina. Jos kuljetus- tai säilytysolosuhteet kaupassa ovat väärät, maku voi kärsiä. Kellertävää kurkkua ei kannata ostaa. Virheellisistä tuotteista kannattaa huomauttaa kauppiaalle tai vihannestiskin hoitajalle.

Mistä tunnistaa vanhentuneen kurkun?

Vanhenevan kurkun tunnistaa vihreän värin vaalenemisena. Kurkku kellastuu vanhetessaan.

Vaikuttaako kurkun säilyvyyteen, kummasta päästä kurkun syömisen aloittaa?

Siinä vaiheessa kun kurkkua jo syödään, on turha enää huolehtia sen säilyvyydestä.

Miksi kurkku maistuu vetiseltä?

Kurkku ei enää ole tuore.

Onko kurkkua tarpeen kypsyttää vielä kotona?

Kurkku nautitaan ennen sen kypsymistä. Kasvustosta myyntiin kerätty kurkku on aina sitä parempi, mitä tuoreempana sen saa nauttia.

Miksi ruukkuyrttien ja ruukkusalaattien koko vaihtelee niin paljon?

Yrteille ja salaateille on määritelty minimikoot. Osa viljelijöistä kasvattaa tuotteensa toisia suuremmiksi. Myös kysynnän ja tarjonnan vaihtelut näkyvät joskus tuotteiden koon vaihteluna. Kun toinen haluaa myydä ja toinen ostaa, niin sovitut rajat saattavat unohtua.

Miten saan kaupan ruukkusalaatin tai -yrtin kasvamaan uudelleen?

Istuta salaatti tai yrtti isompaan ruukkuun kasvamaan, ja pidä ruukku sopivan valoisassa, vedottomassa paikassa. Poimi satoa tarpeen mukaan. Kesällä ruukut voi istuttaa puutarhaan kasvipenkkiin tai parvekkeelle parvekelaatikkoon.

Pitääkö ruukkuyrttiä tai -salaattia kastella kotona?

Jos ruukkuvihannesta aiotaan säilyttää jonkin aikaa, sitä kannattaa kastella tarpeen mukaan.

Voiko yrttejä syödä liikaa? Voiko niistä saada jonkin yliannostuksen?

Ei voi. Kenties rukolan nautiskelussa ei pidä liioitella, etenkään pikkulapsien. Tosin kaikkien yrttien ja salaattien yleiset terveysvaikutukset ovat monin verroin tärkeämpiä kuin mahdolliset lievät haittavaikutukset.

Miksi basilika mustuu ja kuihtuu talvella aina nopeasti, usein jo ostamista seuraavana päivänä?

Todennäköisesti basilikasi on altistunut kylmälle matkalla kaupasta kotiin. Basilika on hyvin herkkä. Kylmyyden lisäksi se häiriintyy mm. vedosta, kuivuudesta, varjoisasta kasvupaikasta ja liiallisesta kosteudesta.

 

Miksi ruukkusalaattien reuna ruskettuu?

Salaatin lehtien ruskettumista reunoilta kutsutaan lehdenreunapoltteeksi. Ongelman perimmäinen syy on kalsiumin puutteellinen kulkeutuminen lehden reunaosiin.

 

Miksi ruukkusalaatin juuret kasvavat ulos ruukusta? Onko siitä haittaa?

Viljelmällä ruukkusalaattia pakattaessa juuret ovat ennen kauppakunnostusta enimmäkseen ruukun ulkopuolella. Ennen pakkaamista salaattia usein siistitään repäisemällä juuritupsusta enin osa pois. Jäljelle jäänyt juuristo pystyy tavallisesti hoitamaan avoimeen muovipussiin pakatun salaatin veden tarpeen.

Onko kasvihuonevihanneksia luomuna?

Kyllä, kotimaista tomaattia, kurkkua, salaattia ja jopa paprikaa löytyy ainakin satunnaisesti myös luomuna. Tarjonta on lisääntymässä.

Miksei luomuvihanneksia ole enemmän kaupoissa?

Kyse on siitä, minkälaisten tuotteiden tuotanto kannattaa ja mikä ei. Luomutuotannossa satotasot ovat alhaisemmat kuin tavanomaisessa viljelyssä. Luomutuotteista saatava lisähinta ei välttämättä korvaa alempaa satotasoa. Koko kasvihuonevihannesten luomutuotanto on edelleen vasta lähtökuopissa. EU:n alueelle ollaan vasta sopimassa yhteisiä pelisääntöjä kasvihuonevihannesten luomutuotantoon.

Miksi luomuvihannekset ovat niin kalliita?

Luomutuotannossa satomäärät jäävät usein selvästi pienemmäksi kuin tavanomaisessa viljelyssä. Lisäksi viljelyn riskit ovat suuremmat kuin tavanomaisessa viljelyssä.

Onko luomuvihanneksessa eroja muihin kotimaisiin kasvihuonevihanneksiin?

Tästä ollaan tutkijapiireissäkin erimielisiä. Toisten mielestä on osoitettu eroja, toisten mielestä ei.

Miksi voin syödä luomutomaattia, mutta tavallinen tomaatti kirvelee?

Joillakin luomutuottajilla tomaatin happopitoisuus jää alhaisemmaksi kuin toisilla tuottajilla. Samanlainen ero voi olla myös toisen luomutuottajan tuotteisiin verrattaessa. Tiedossa ei ole mikä tekijä lopulta vaikuttaa alempaan happopitoisuuteen. Samantapainen ero on keltaisen ja punaisen tomaatin happopitoisuuksissa. Toiset eivät pysty syömään punaisia tomaatteja suupielien rikkoontumatta, mutta keltaiset tomaatit sopivat hyvin.