Monipuolinen suosikki

Erikoistomaattien erilaiset muodot, maut, värit ja käyttöominaisuudet viehättävät, ja niiden avulla haetaan myös vaihtelua perinteisiin ruoanlaittotapoihin ja resepteihin. Suosio on taattu!

Perinteisen pyöreän, punaisen tomaatin rinnalla myydään paljon erikoistomaatteja, kuten kirsikkatomaatteja, helmi- ja miniluumutomaatteja, pihvitomaatteja sekä keltaisia ja oransseja tomaatteja.

Kaupan tiskillä näkyvästi esillä ovat myös erilaiset napostelutomaatit, jotka ovat varsinkin lasten mieleen. Pienet tomaatit ovat omiaan naposteluun, salaatteihin ja pastaruokiin. Isot tomaatit sopivat voileipiin ja yleisesti ruoanlaittoon sekä grillaukseen.

  • Pihvitomaatti ᅠon suuri, sen halkaisija on noin 10 cm. Pihvitomaatin pinta on uurteinen ja sen hedelmälihassa on useita lokeroita.
  • Kirsikkatomaatti on pieni, noin parisenttinen halkaisijaltaan. Sen maku on makeampi kuin tavallisen tomaatin, ja niinpä se sopii erityisen hyvin sellaisenaan naposteltavaksi.
  • Cocktailtomaatti on kirsikkatomaattia hieman kookkaampi.
  • Helmitomaatti ei ole saanut kaunista nimeään syyttä. Se on pieni ja makea tomaatti. Kuten aidotkin helmet, se sopii erityisesti koristeluun.
  • Luumutomaattiᅠ on soikea. Punaisen ja keltaisen luumutomaatin lajikenimi Flavorino kertoo paljon. Siitä onkin tullut monen suosikki täyteläisen makunsa ansiosta.
  • Päärynätomaatti on pieni, päärynänmuotoinen tomaatti.
  • Keltainen ja oranssi tomaatti ᅠovat miedompia ja makeampia kuin tavallinen punainen tomaatti. Niiden väri piristää upeasti esimerkiksi salaatteja. Oranssin tomaatin betakaroteenipitoisuus on jopa kolminkertainen punaiseen verrattuna.

Naapurimaista mallia?

Muihin Pohjoismaihin verrattuna erikoistomaattien viljelyn yleistyminen on ollut Suomessa hidasta, vaikka kirsikkatomaatteja on viljelty ammattimaisesti jo 1990-luvun puolivälistä lähtien. Tanskassa erikoistomaattien osuus tomaattien viljelyalasta on joidenkin arvioiden mukaan 60–70 prosenttia. Suomessa erikoistomaattien osuus on arvioitu olevan noin 20 prosenttia. Erikoistomaattien viljely Suomessa kasvaa koko ajan.

Ruotsissa tomaatin vuosituotanto on kiloissa mitattuna laskenut, kun viljelijät ovat siirtyneet pienihedelmäisiin lajikkeisiin kannattavuussyistä. Ruotsalaiset kuluttajat arvostavat kotimaisuutta etenkin erikoistomaateissa, joiden kohdalla tämä arvostus saadaan suoraan viljelijähintaan.

Suomessa kuluttajat suosivat kotimaisia tomaatteja, ja niitä kulutetaan vuosittain noin kymmenen kiloa henkeä kohden. Meillä tomaatin kotimaisuusaste on yhä Pohjoismaiden korkein, noin 60 prosenttia.