fbpx

Tomaatti

Tomaatti on kiistatta yksi suomalaisten suosikkivihannes. Sen pääsatokausi on huhtikuusta lokakuuhun. Satohuiput ajoittuvat kesä–elokuuhun, jolloin tomaatin kulutus on tuontikauteen nähden 2–3-kertainen.

Tomaattia tuotettiin Suomessa 39 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Erikoistomaattien, kuten kirsikkatomaattien, erilaisten terttutomaattien, keltaisten ja oranssien tomaattien, luumutomaattien sekä miniluumutomaattien, kysyntä on viime vuosina kasvanut. Nyt jo viidennes Suomessa tuotetuista tomaateista on erikoistomaatteja. Niitä tuodaan ulkomailta, mutta myös kotimaisten erikoistomaattien tuotanto lisääntyy suuremman kysynnän myötä. Erikoistomaateissakin kannattaa siis suosia kotimaista.

Suomalaisten suosikki

Tomaatti on monipuolinen vihannes. Tomaattia voi syödä sellaisenaan, leivän päällä tai tuoresalaateissa. Tomaatteja voi grillata, hauduttaa tai täyttää –pihvitomaatit sopivat erityisen hyvin täytettäviksi. Tomaatit sopivat pizzoihin ja paistoksiin ja niistä voi tehdä keittoja, kastikkeita ja mehuja.

Vihreät tomaatit ovat omiaan säilöntään. Kirsikkatomaatteja voi tarjoilla sellaisenaan esimerkiksi cocktailpaloina tai juustotarjottimella. Ne sopivat myös mainiosti ruokien koristeluun.

Ihanteellinen säilytyslämpötila tomaatille on +13 astetta, mutta liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu.

Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, joten sitä ei kannata säilyttää etyleenistä kärsivien kasvisten, kuten kurkun ja yrttien, läheisyydessä.

Erinomaiset terveysvaikutukset

Tomaatti sisältää lykopeeni-nimistä karotenoidia, jonka tiedetään suojaavan syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Tomaatin natriumpitoisuus on vähäinen ja se sisältää reippaasti kaliumia. A-vitamiinia tomaatissa on runsaasti ja C- ja E-vitamiinia kohtalaisesti, samoin kuin B-ryhmän vitamiineja.

Sukujuuret Etelä-Amerikassa

Tomaatti (Lycopersicon esculentum) kuuluu munakoison ja perunan sukuun, ja siitä on olemassa monia erilaisia muotoja. Sen alkuperäinen koti on Perussa ja Chilessä. Tomaattien suku on laaja: erilaisia lajikkeita on tuhansia. Helppona jalostuskasvina tomaatista saadaan uusia lajikkeita markkinoille joka vuosi.

Kotipuutarhureille tarkoitettu siemenvalikoima on runsas. Kaupalliseen viljelyyn tarkoitetulta lajikkeelta vaaditaan maun lisäksi myös soveltuvuutta viljelyolosuhteisiin, pakkaamiseen ja varastointiin.