fbpx

Herkuttele sienillä

Kotimaiset viljellyt ruokasienet ovat todellista lähiruokaa: tuoreita, turvallisia ja terveellisiä. Sieniä on saatavilla ympäri vuoden, joten niitä kannattaa hyödyntää niin kesäisissä grilliruoissa kuin kylmemmän ajan padoissa, kastikkeissa ja keitoissa.

Suomen suosituin

Herkkusieni (Agaricus bisporus) on maailman eniten viljelty sienilaji. Suomessa herkkusieniä tuotetaan vuosittain n. 2 miljoonaa kiloa.

Herkkusieniä kasvaa villinä Etelä-Euroopan metsissä, ja niiden viljely aloitettiin Ranskassa 1650-luvulla. Suomessa herkkusienten kaupallinen viljely alkoi jo 1940-luvulla, mutta alku oli verkkainen ja vasta 1990-luvulla tuotanto lisääntyi.

Kasvatus ja kerääminen vaativat tarkkuutta

Kotimaiset herkkusienet kasvavat hygieenisissä olosuhteissa. Niiden kasvualusta koostuu oljista ja turpeesta. Sienirihmasto ympätään vehnänjyvään ja siirretään kasvualustalle pimeisiin kasvatushuoneisiin.

Noin kolmen viikon kuluttua ilmestyvät ensimmäiset lakit näkyviin tummasta kasvualustasta. Samasta alustasta saadaan kolme satoa. Sienet kerätään käsin suoraan myyntipakkauksiin, jäähdytetään ja toimitetaan kauppoihin.

Valkoinen ja ruskea herkkusieni

Tuore valkoinen herkkusieni on kiinteä ja vaalea. Leikkuupinta vivahtaa joskus hennosti vaaleanpunaiseen. Ruskea herkkusieni on maultaan vaaleaa voimakkaampi. Herkkusienten koko vaihtelee pienestä nappimaisesta keskikokoon, jumboon – ja vielä isompaan.

Isoja ruskeita herkkusieniä kutsutaan portobelloiksi. Koska ruskean herkkusienen kuiva-ainepitoisuus on valkoista suurempi, säilyttää se tilavuutensa ruoanlaitossa valkoista paremmin. Tuoreen herkkusienen maku on hento ja pähkinäinen.

Kohtele hellävaraisesti

Ennen ruoaksi valmistamista herkkusienet puhdistetaan: turve harjataan kevyesti tai pyyhkäistään talouspaperilla. Tarvittaessa sienet voi nopeasti huuhdella kylmällä vedellä. Huuhdotut sienet kuivataan esimerkiksi talouspaperilla.

Herkkusieni säilyy kylmässä, +2–5 asteessa. Ne kannattaa säilyttää paperipussissa veden haihtumisen estämiseksi. Sienet säilyvät noin viikon verran.

Helposti hyvää

Tuoreet, viljellyt sienet ovat kokkaajan toiveruokaa. Ne ovat kuorimatta ja pesemättä käyttövalmiita ja niiden valmistaminen käy joutuisasti. Sienet ovat myös terveellistä ravintoa. Niitä voi popsia huoletta; sienet ovat maukasta ja keveää, todellista hyvän olon ruokaa.

Sienet sopivat hyvin monenlaisiin ruokiin, mm. aasialaisiin ruokiin, vokkeihin, riistaruokiin, munakkaisiin, lämpimiin voileipiin, piirakoiden täytteeksi ja pitsoihin.

Sieniä voi marinoida ja paistaa, pilkkoa muhennoksiin, haudutettaviin patoihin, kastikkeisiin ja keittoihin. Herkkusieniä voi käyttää myös sellaisenaan, esimerkiksi salaateissa. Portobellon iso lakki on täydellinen täytettynä ja grillattuna. Sienet ovat vastustamattoman hyviä.