fbpx

Salaatit

Salaattien tuotanto on kasvanut voimakkaasti, ja kotimaisten salaattien valikoima on todella monipuolinen.  Tuotanto jatkuu tasaisena ympäri vuoden.

Salaattien monipuolinen valikoima on lähes ylivertainen. Salaatit sopivat päivittäiseen ruokavalioon tuomaan keveyttä, raikkautta ja väriä, joten niiden käytön toivotaan vielä lisääntyvän nykyisestä. Salaattien suosio on kasvanut koko ajan samalla kun valikoima on monipuolistunut, mutta meillä on vielä kasvunvaraa verrattuna esimerkiksi Etelä- ja Keski-Euroopan maihin tai Aasian kulttuureihin. Suomalaiset syövät vuoden ympäri noin 85 miljoonaa kotimaisissa kasvihuoneissa kasvatettua ruukkusalaattia.

Kotimainen salaatti päätyy ruokapöytään taatusti tuoreena, kun matka tuottajalta kuluttajalle jää lyhyeksi.

Viljelmillä on siirrytty ympärivuotiseen tuotantoon. Suuren suosion vuoksi tuontia ei kuitenkaan pystytä täysin korvaamaan kotimaan tuotannolla. Suurimmat tuontimaat ovat Espanja ja Ruotsi.

Ei pelkkää kanin ruokaa

Määritelmänä salaatti tarkoittaa tuoreena syötäviä pehmeitä ja rapeita lehtiä, joita voi käyttää sellaisenaan tai osana muuta salaattisekoitusta. Kotimaisten salaattilajikkeiden valikoima on runsas ja monipuolinen. Yleisimpiä kotimaisia salaatteja ovat jääsalaatti, keräsalaatti, lehtisalaatti, romaine, tammenlehtisalaatti, salanova, lollo rosso ja friseesalaatti. Muita ovat yrteiksikin joskus luetut viinisuolaheinä sekä rucola. Myös trendivihannekset babypinaatti sekä lehtikaali luetaan myös salaatteihin.

Salaatit  täyttävät vatsaa sopivasti, jolloin energiapitoisia ruokia ei tule ahnehdittua liikaa. Ravitsemuksessa salaattien tärkein tehtävä onkin keventää ja monipuolistaa liian raskasta ruokavaliota, mikä on erityisen tärkeää terveyden kannalta. Salaatit sisältävät paljon mineraalipitoista nestettä (kaliumia) ja erityisesti tummalehtiset lajikkeet sisältävät antioksidantteja, jotka vahvistavat elimistön puolustuskykyä sairauksia vastaan. Salaateissa on lisäksi K-vitamiinia ja foolihappoa.

Kaikkia salaatteja säilytetään +2–5 asteessa, kosteassa ja haihtumiselta suojattuna.

Salaattia jo tuhansia vuosia

Erilaisia salaatteja on syöty tuhansia vuosia. Esimerkiksi roomansalaattia viljeltiin jo muinaisessa Egyptissä.

Nykyisin suosittu pehmeä keräsalaatti polveutuu villisalaatista, jota kasvaa Etelä-Euroopassa, Vähässä-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. 1400-luvulla salaatti tuotiin Englantiin, mistä se on levinnyt Pohjoismaihin.

Toisen maailmansodan amerikkalaiset sotilaat olivat viehättyneet rapeaan keräsalaattiin (jäävuorisalaattiin), ja he toivatkin sen mukanaan eurooppalaisiin ruokapöytiin.