Salaatit

Tuotanto jatkuu tasaisena ympäri vuoden. Suomessa viljellään salaatteja ympäri vuoden. Kotimainen tarjonta on monipuolista, ja matka viljelijältä kuluttajalle on lyhyt.

Salaattien monipuolinen valikoima on lähes ylivertainen. Salaatit sopivat päivittäiseen ruokavalioon tuomaan keveyttä, raikkautta ja väriä, joten niiden käytön toivotaan vielä lisääntyvän nykyisestä. Salaattien suosio on kasvanut koko ajan samalla kun valikoima on monipuolistunut, mutta meillä on vielä kasvunvaraa verrattuna esimerkiksi Etelä- ja Keski-Euroopan maihin tai Aasian kulttuureihin.

Suomessa viljellään tuoreyrttejä ja salaatteja ympäri vuoden. Molempien viljelymäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Ruukkuvihanneksia ei tuoda Suomeen satunnaiseriä lukuun ottamatta. Ruukkuvihannestuotanto on tehokasta ja hyvin pitkälle automatisoitua.Salaattien tuotantoala on vakiintunut noin 25 hehtaariin. Salaattien vuosituontantomäärä kasvihuoneissa vaihtelee 70 – 80 miljoonassa ruukussa. Ruukkusalaatteja tuottavia yrityksiä on noin 60. Kotimainen salaatti päätyy ruokapöytään taatusti tuoreena, kun matka tuottajalta kuluttajalle jää lyhyeksi.

Salaatin viljely muuttui suuresti 80-luvun alussa, kun kouruviljely ja valotettu ympärivuotinen tuotanto alkoivat Suomessa ja muualla Pohjoismaissa. Kehitys on ollut nopeaa. Keräsalaatin tuotanto vähentyi, kun ruukussa viljelty lehtisalaatti valloitti markkinoita. Keräsalaatin suosio on taas kasvussa ja sitä viljellään nykyisin niin kouruissa kuin turvepedissä.

Ei pelkkää kanin ruokaa

Määritelmänä salaatti tarkoittaa tuoreena syötäviä pehmeitä ja rapeita lehtiä, joita voi käyttää sellaisenaan tai osana muuta salaattisekoitusta. Kotimaisten salaattilajikkeiden valikoima on runsas ja monipuolinen. Yleisimpiä kotimaisia salaatteja ovat jääsalaatti, keräsalaatti, lehtisalaatti, romaine, tammenlehtisalaatti, salanova, lollo rosso ja friseesalaatti. Muita ovat yrteiksikin joskus luetut viinisuolaheinä sekä rucola. Myös trendivihannekset babypinaatti sekä lehtikaali luetaan myös salaatteihin.

Salaatit  täyttävät vatsaa sopivasti, jolloin energiapitoisia ruokia ei tule ahnehdittua liikaa. Ravitsemuksessa salaattien tärkein tehtävä onkin keventää ja monipuolistaa liian raskasta ruokavaliota, mikä on erityisen tärkeää terveyden kannalta. Salaatit sisältävät paljon mineraalipitoista nestettä (kaliumia) ja erityisesti tummalehtiset lajikkeet sisältävät antioksidantteja, jotka vahvistavat elimistön puolustuskykyä sairauksia vastaan. Salaateissa on lisäksi K-vitamiinia ja foolihappoa.

Kaikkia salaatteja säilytetään +2–5 asteessa, kosteassa ja haihtumiselta suojattuna.

Salaattia jo tuhansia vuosia

Erilaisia salaatteja on syöty tuhansia vuosia. Esimerkiksi roomansalaattia viljeltiin jo muinaisessa Egyptissä.

Nykyisin suosittu pehmeä keräsalaatti polveutuu villisalaatista, jota kasvaa Etelä-Euroopassa, Vähässä-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. 1400-luvulla salaatti tuotiin Englantiin, mistä se on levinnyt Pohjoismaihin.

Toisen maailmansodan amerikkalaiset sotilaat olivat viehättyneet rapeaan keräsalaattiin (jäävuorisalaattiin), ja he toivatkin sen mukanaan eurooppalaisiin ruokapöytiin.