Kurkku

Kotimaista kurkkua viljellään 50 miljoonaa kiloa. Omavaraisuusaste on yli 90 prosenttia; valtaosa kuluttajista valitsee mieluiten kotimaisen kurkun.

Kurkku on yksi suosituimmista vihanneksistamme. Kotimaisen kurkun satomäärä on kasvanut 1980-luvulta asti. Kokonaistuotantomäärä on esimerkiksi noussut  noin 40 miljoonasta kilosta 50 miljoonaan kiloon vuosina 2015 – 2019. Vaikka satomäärät ovat kasvaneet, niin viljelmien määrä ja tuotantoala ovat laskeneet. Tähän ovat syynä paremmat lajikkeet ja tehokkaampi tuotanto.Kurkun pääsatokausi on maaliskuusta lokakuuhun. Satohuiput ajoittuvat huhti–elokuuhun.
Kasvihuonekurkkua viljellään noin 170 yrityksessä. Kokonaistuotantoalasta noin 30 hehtaaria on varustettu ympärivuotisen viljelyn mahdollistavalla valotuskalustolla. Ympäri vuoden kurkkuja tuotetaan noin 25 – 30 viljelmällä.

Kurkun omavaraisuusaste on yli 90 prosenttia; valtaosa kuluttajista valitsee mieluiten kotimaisen kurkun. Kurkun satoa saadaan ympäri vuoden. Satoa tulee neliöltä keskimäärin yli 90 kiloa. Huippusadot ovat jopa yli 250 kiloa neliömetriltä vuodessa.

Kurkun tuontijakso ajoittuu lähinnä lokakuusta maaliskuuhun. Tuontikurkut ovat lähtöisin lähinnä Espanjasta ja Hollannista.

Mieto ja kevyt herkku

Kurkku on yksi suosituimpia vihanneksiamme. Pitkä kasvihuonekurkku on tavallisin, mutta kurkusta on myös monenlaisia muunnoksia.

Kevyt ja monikäyttöinen kurkku sopii sellaisenaan salaatteihin, leivän päälle sekä dipattavaksi ja mehuksi. Kylmä kurkkukeitto on mainio hellepäivän ruoka. Kurkku sopii myös lämpimiin ruokiin kuten patoihin, keittoihin ja viipaleina paistettavaksi. Keitettynä tai höyrytettynä kurkku on oiva lisäke. Kotimaista kurkkua ei tarvitse kuoria, huuhtelu ennen käyttöä riittää.

Kurkku on 96-prosenttisesti vettä, joten sen energiapitoisuus on hyvin pieni. Korkean vesipitoisuutensa vuoksi kurkku on herkkä lämpötilojen vaihtelulle. Liian lämpimässä se nahistuu ja liian kylmässä paleltuu. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +10–14 astetta. Kurkku pakataan muovikelmuun, joka estää nahistumista. Kelmuun pakattua kurkkua voi säilyttää kotona huoneenlämmössäkin.

Kurkku on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten tomaatin, vieressä.

Aasiasta maailmalle

Kurkku ᅠ(Cucumis sativus) on kotoisin Pohjois-Intiasta Himalajan juurelta. Nykyään viljeltävät miedot kurkkulajit on jalostettu siellä kasvavista katkeranmakuisista villikurkuista. Kurkku on melonien ja kurpitsojen sukulaiskasvi.

Kurkkua ovat rakastaneet niin intialaiset, egyptiläiset kuin roomalaiset. Kurkun käyttöä on kuvattu jopa egyptiläisissä hautapiirroksissa ajalta 5000 eaa.

Roomalaiset ja kreikkalaiset toivat kurkun antiikin aikana Eurooppaan, ja Rooman keisari Tiberius oli niin mieltynyt kurkkuun, että halusi syödä sitä ympäri vuoden.

Ruokapöytien tyylikkään viileä herkku saapui Ranskaan 800-luvulla, ja vähitellen sekä kasvihuone- että avomaakurkku ovat valloittaneet sydämet kaikkialla maailmassa.