Kihelmöivän ihanat chilit

Maustepaprikat eli chilit kasvattavat tasaisesti suosiotaan. Värikkäät ja tuliset chilit eivät jätä ketään kylmäksi – niitä joko rakastaa tai vihaa.

Chilit ovat peräisin Etelä-Amerikasta, jossa niitä on viljelty ja jalostettu lähes 10 000 vuoden ajan. Kaupalliseen viljelyyn on valikoitunut viisi yleisempää lajia, joista on saatavilla satoja jopa tuhansia eri lajikkeita. Villichililajeja tunnetaan lähes kolmekymmentä.

Capsicum annuum eli makea ruokapaprika on Suomessa tutuin paprika. Samaan lajiin kuuluu myös tulisia maustepaprikoita. Tärkeitä chililajeja ovat mm. Capsicum chinenseCapsicun frutencensCapsicum baccatum ja Capsicum pubescens.

Kapsaisinoidit, erityisesti kapsaisiini-yhdiste, tekevät chileistä tulisia. Ne tuottavat kivun ja poltteen aistimuksia, mikä puolestaan vapauttaa mielihyvää tuottavaa endorfiinia. Chileihin voikin syntyä jonkinasteinen riippuvuus.

Vesi ei helpota rasvaliukoisten kapsaisinoidien aiheuttamaa poltetta. Parhaiten auttavat rasvaiset maitotuotteet tai leipä. Myös kädet kannattaa suojata chilejä käsitellessä. Siemenkiinnikkeet ovat chilien tulisin osa.

Kapsaisiinilla on todettu olevan joitakin terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Se muun muassa kiihdyttää aineenvaihduntaa. Chilit sisältävät myös roppakaupalla vitamiineja, erityisesti C- ja E-vitamiinia.

Scoville kertoo tulisuudesta

Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla. Puhtaan kapsaisiinin arvo on 16 miljoonaa, makean ruokapaprikan nolla scovillea.

Trinidad Mogura Scorpion -lajike on tulisin chili; se kohoaa asteikolla 2 miljoonaan scovilleen. Habaneron tulisuus on puoli miljoonaa scovillea.

Ruokakaupoissa tulisuus ilmoitetaan yleensä asteikolla 0–10. Habanero on täysi kymppi, joten sitä tulisemmat chilit merkitään ylimääräisillä plussilla. Tulisuus ei kasva tasaisesti, vaan ero esimerkiksi 9 ja 10 välillä on huomattavasti suurempi kuin hyppäys ykkösestä kakkoseen.

Kokkaa chilin tahtiin!

Chilit ovat monipuolinen lisä ruuanlaittoon. Niillä voi maustaa niin liha-, kala- ja kasvisruuat kuin salaatit ja jälkiruuat. Jos et ole tottunut tulisiin ruokiin, kannattaa tutustuminen aloittaa miedoimmista chileistä. Mausta tuttuja arkiruokia tai kokeile jotain ihan uutta.

Pataruuat ja keitot saavat chileistä täyteläisyyttä. Chilien maku voimistuu pitkän kypsytyksen aikana. Chilit voi myös noukkia ruuasta pois kypsennyksen jälkeen, jos niitä ei halua syödä. Myös suklaa ja chili ovat lyömätön yhdistelmä. Chiliripaus tuo kutkuttavaa tulisuutta höyryävään kaakaoon.

Chili kasvaa kasvihuoneissa ja kotona

Muutama kauppapuutarha viljelee chilejä ammattimaisesti. Chilipalkoja on saatavana tuoreena ja jalostettuna, mm. jauheina ja säilykkeinä.

Chilien kotikasvatus on entistä suositumpaa. Innokkaiden harrastajien määrä on kasvussa. Chilit eivät ehkä ole helpoimpia viljelykasveja, mutta ne ovat innostaneet monia puutarhatöiden pariin.