Vierulan tila

Monipuolinen marja- ja vihannestila Mäntyharjussa.

Yrittäjät: Tiina ja Mikko Kohonen.
Kunta: Mäntyharju
Perustamisvuosi: 1930 asti saman suvun hallussa, marja- ja vihannesviljelyyn erikoistuttu 1982.
Henkilökunnan määrä: ympärivuoden 6 henkeä, kesäsesongilla n.50 henkeä, plus yrittäjäpariskunta
Kasvihuoneala m2: 2400m2, kasvutunnelia 1500m2
Päätuotteet: Mansikka, vadelma, avomaankurkku, kaali, sipuli, kesäkurpitsa, peruna…
Myynti: suoraan asiakkaille ja lähimaakuntien kauppoihin
www.vierulantila.fi
Facebook

Miksi haluatte kasvattaa vihanneksia meille muille suomalaisille?

– Perheemme on kasvattanut marjoja ja vihanneksia jo useamman polven ajan ja asiakaskuntamme on jo vakiintunut. Nykyisellä isäntäparilla ei alunperin ollut suunnitelmana jäädä kotitilalle, mutta kun asia tuli vuonna 2014 ajankohtaiseksi, todettiin, että on tärkeää taata tilan jatkuvuus ja tarjota tuoretta lähiruokaa asiakkallemme myös jatkossa. Haluamme tuottaa asiakkaillemme yhtä hyviä tuotteita kuin haluamme itsekin käyttää.

Mikä on parasta työssänne?

–Tilallamme vuodenajat ovat hyvin erilaisia ja juuri se on mielestäni työn rikkaus. On uskomatonta miten tänne pitkien mäkien taakse voi kesällä tulla niin paljon elämää, kun kesätyöntekijämme tulevat kesä-heinäkuussa. Nautimme tästä työntäyteisestä hälinästä ja tuntuukin lopulta aika haikealta kun jo vuosia meillä työskennelleet henkilöt lähtevät syksyllä kotiinsa ja tilan elämä tasoittuu. Tammi-helmikuussa kun saamme viimeiset varastovihannekset pakattua on kuitenkin mukavaa, kun viimeisetkin työntekijät lähtevät talvilomilleen ja koko mäki rauhoittuu ja saa nauttia hetken rauhasta. Maaliskuussa kun kasvihuoneet laitetaan taas päälle on mahtavaa seurata taimien kasvua ja kevään edistymistä yhdessä perheen kanssa. Muutenkin maatilan elämässä on parasta se että työtä voi tehdä lähimpiensä kanssa ja usein myös lapset voivat olla mukana hommissa!

Mikä on erityistä juuri teidän puutarhassa?

– Alueellamme on valveutuneita paikallisia ja paljon kesäasukkaita, jotka ovat jo vuosia tottuneet saamaan oikeasti tuoreita marjoja ja vihanneksia. Pidämme kunnia-asiana, että myyntipisteissämme myytävät marjat on poimittu aina samana päivänä, jollei toisin mainita. Sama pätee myös vihanneksiin, esimerkiksi avomaankurkku poimitaan aina juuri ennen kuormantekoa toimitusaamuna. Haluamme tarjota myös asiakkallemme yhtä tuoreita tuotteita kuin itse tilalla pääsemme aina nauttimaan. Tuotteemme eivät siis makaa varastoissa vaan pidämme kierron hyvänä asiansaosaavien työnkijöidemme ja hyvän kauppojen hevi-osastojen yhteistyön ansioista. Tilan erikoisuutena on itsepalvelukioski, joka palvelee alueen asukkaita kesällä 24/7. Koppi ideoitiin kun kyllästyttiin lähtemään vauva kainalossa iltamyöhällä palvelemaan asiakkaita, tällä systeemillä kesään on saatu hieman vapaa-aikaa ja asiakkaat ovat aina saaneet haluamansa tuotteet.

Mitä muuta haluaisitte kertoa?

– Perheeseemme kuuluu kaksi lasta, nuori emäntä 4-vuotias Nuppu-neiti ja 2-vuotias traktorimies Juuso, sekä frisbeehullu espanjanvesikoira Nippe sekä muutama tuhat ahkeraa italiasrotuista mehiläistä.