fbpx
7 oikein, joka päivä

2 Tomaatit työllistävät reilulla pelillä

Johanna ja Jan Smith ovat viljelleet suomalaisille tomaatteja Närpiössä jo 21 vuoden ajan. Smiths Garden Ab työllistää vuoden aikana sesongista riippuen noin viisitoista henkilöä.
– Meillä on työntekijöinä paikallisia, maahanmuuttajia sekä yksi turvapaikanhakija. Työntekijämme ovat kotoisin Suomesta, Ukrainasta, Thaimaasta, Serbiasta, Somaliasta ja Bosniasta, kertoo Johanna Smith.


Johanna ja Jan Smith kasvattavat vuosittain noin 700 000 kiloa kotimaisia tomaatteja. Reilulla pelillä kasvatettuja herkkuja nautitaan ympäri Suomen.

Kesäisin monet kasvihuoneviljelmät työllistävät paikallisia nuoria, ja usea suomalainen pääseekin ottamaan ensiaskeleensa työelämässä juuri kasvihuoneiden kautta.
– Kun vakituiset työntekijät lomailevat, palkkaamme pari nuorta tekemään juoksevia töitä ja siivoamaan seuraavaa istutusta varten, Smith selittää.

Työntekijöiden palkkaamisen lisäksi Smithien kasvihuoneet tuovat muutakin liiketoimintaa alueelle. Tomaatit kasvavat paikallisen pohjanmaalaisen lämmön voimin.
– Käytämme kasvihuoneiden lämmittämiseen omalta kylältä ostettua haketta. Vaihdoimme polttoöljylämmityksen vuonna 2008 hake- ja turvelämmitykseen. Hakkeella lämmittäminen on puhdasta ja helppoa. Halusimme myös tukea uusiutuvaa energiaa ja paikallista työtä lämmitysratkaisuissamme, pohtii Smith.

Biologinen torjunta pitää tomaatit terveinä

Pariskunnasta on tärkeää, että he tietävät alusta loppuun miten tomaatit on kasvatettu. Kasvisairauksia ja tuholaisia kasvihuoneissa torjutaan biologisesti. Torjunnassa käytetään muun muassa Encarsia-hyönteisiä, jotka huolehtivat ettei tomaattien kasvu häiriinny. Kasvihuoneiden pölytyksestä huolta pitävät kimalaiset.
– Kotimaisten tomaattien kasvattaminen on täysin läpinäkyvää, reilua ja puhdasta. Kasvatusprosessissa ei ole mitään salattavaa ja sen ansiosta kuluttajat tietävät mitä saavat, miettii Smith.

Tomaattien viljeleminen on tarkkaa puuhaa. Kasvihuoneella tehdään jatkuvasti esimerkiksi vesianalyysejä, joiden avulla tiedetään juuri oikea kastelu- ja lannoitemäärä tomaattien eri kasvuvaiheissa.
– Tiedämme tarkkaan, miten jokainen meillä viljelty tomaatti on kasvanut, joten pystymme kertomaan sen myös asiakkaillemme, Smith ilmoittaa.

Läs intervjun på svenska.