fbpx

5 Tekniikkainnostus vauhdittaa tuotekehitystä

Nurmijärvellä Lepsämässä kasvaa lähes parikymmentä erilaista lajiketta. Nurmitarhat Oy:n kasvihuoneilta löytyy mausteyrttejä ja versoja. Yrittäjä Erno Laukkarinen on kehittänyt kasvihuonetoimintaansa 12 vuoden ajan.
– Tällä hetkellä tutkimme tekniikan avulla tapahtuvaa tuotekehitystä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että selvitämme miten eri teknisiä ratkaisuja hyödyntäen pystymme vaikuttamaan kasveihin ja niiden ominaisuuksiin, Laukkarinen valottaa.

Tekniikasta kiinnostunut yrittäjä haluaa panostaa teknologian tuomiin mahdollisuuksiin.
– Tarkkailemme ja hallitsemme eri tekniikoiden avulla esimerkiksi kasvihuoneiden ilmastoa, jotta löytäisimme optimaalisimman kasvuympäristön eri lajikkeille. Emme sopeuta kasvia olemassa oleviin olosuhteisiin, vaan pyrimme luomaan joka kasville parhaan mahdollisen kasvuympäristön, Laukkarinen avaa.

Tarkkojen analyysien avulla kasvien kehitystä on helpompi hallita, eikä kasvun lopputulos ole niin paljon luonnon armoilla.

Erno Laukkarisen kasvihuoneilla Nurmijärvellä kasvaa 18 eri lajiketta. Laukkarinen keskittyy tuotekehityksessä tekniikan tuomiin mahdollisuuksiin.

Valolla lisävoimaa

Yksi suurin Laukkarisen tekemisistä muutoksista on kasvihuoneiden valotustekniikan uudistaminen.
– Vanha tekniikkamme alkoi lähestyä käyttöikänsä päätä, minkä takia teimme ratkaisun siirtyä hyödyntämään valotuksessa ledejä. Työskentelin sähköurakoitsijana ennen kasvihuonealalle siirtymistä. Taustani takia olin leikkinyt kasvihuoneessa led-valoilla jo useiden vuosien ajan. Erilaisten tutkimusten ja tuotekehityksen jälkeen uskalsimme lähteä näin massiiviseen muutokseen, Laukkarinen kertoo.

Ledit käyttävät perinteistä valaisua vähemmän sähköenergiaa, eli ne ovat energiatehokkaampia. Rohkean kokeilun hyödyt ovat olleet selvät.
– Kasvien kauppakestävyys, koko ja tuuheus ovat parantuneet uudistuksen jälkeen. Käytännössä tuotteista tulee kompaktimpia ja niissä on enemmän syötävää. Esimerkiksi aikaisemmin basilika kasvoi pitkäksi huiskuksi, mutta uudistuksen jälkeen basilika kasvaa lyhemmäksi ja tanakammaksi, selittää Laukkarinen.

Kasvit kasvatetaan maalämmön avulla, jotta viljely olisi mahdollisimman energiatehokasta.

Vanhat ikisuosikit ja uudet valloittajat

Asiakkaiden toiveet ja käytös ohjaavat sitä, mitä kasvihuoneilla kasvatetaan. Uusiin yrttitoiveisiin pystytään vastaamaan noin kolmessa kuukaudessa.
– Kaupan asiakas päättää viime kädessä, mikä tuote jää ja mikä lähtee markkinoilta. Aina silloin tällöin kokeilemme uusia lajikkeita ja niiden menestystä, kun markkinoilta tulee sopivia signaaleja. Ihmiset innostuvat uusista yrteistä nykyään esimerkiksi television kokkiohjelmien kautta, Laukkarinen pohtii.

Yrttimarkkinoita ovat pitkään hallinneet muutamat suosikkituotteet.
– Luonnollisesti tilli, persilja ja ruohosipuli pitävät pintansa ihmisten suosikkimaustevihanneksina. Basilika on ehdoton yrttien kuningas. Se alkaa olla tuttu ja perinteinen asiakkaille. Korianteri on nostanut suosiotaan valtavasti, karkeasti arvioituna korianterin viljelty määrä meillä on viisinkertaistunut viiden viime vuoden aikana.  Kotimainen pinaatti on nousevista tuotteista mielenkiintoinen. Arvelen pinaatin kehittyvän ihmisten seuraavaksi suosikiksi, miettii Laukkarinen.