fbpx

4 Suurella sydämellä kasvatettua lähiruokaa

Lahden liepeillä Paimelassa kasvatetaan rakkaudella Päijät-Hämeen asukkaille terveellistä syötävää. Husulan Puutarhassa salaatit ja erilaiset yrtit ovat viheriöineet jo 46 vuoden ajan. Perheyritystä luotsaa Erika Männikkö.

Männikölle terveellisen ja paikallisen ruuan kasvattaminen on merkittävä asia.
– Minusta lähiruoka on äärettömän tärkeää monestakin syystä. Ajattelen, että lähellä tuotetun ruuan valitseminen on oikeastaan pitkälti arvovalinta, pohtii Männikkö.

Husulan Puutarhassa intohimo tekemiseen näkyy ulospäin. Erika Männikkö kasvattaa lähiruokaa Päijät-Hämeen asukkaille.

Kokonaisvaltaista terveyttä, työtä ja elinvoimaa

Lähiruoka tekee hyvää laaja-alaisesti.
– Lähiruuan avulla pystytään tarjoamaan ihmisille terveellistä ja tuoretta syötävää, mikä auttaa omalta osaltaan ihmisten hyvinvointia. Lähiruoka tekee kuitenkin myös paljon muuta. Lähellä tuotetulla on pieni hiilijalanjälki, joten lähiruuan suosiminen on ympäristön kannalta tärkeä päätös, selittää Männikkö.

Salaattien kasvattaminen on täydellistä käsityötä, mikä auttaa hiilijalanjäljen pienentämisessä.
– Salaatit istutetaan, kerätään ja pakataan käsin. Käsityön avulla pystymme takaamaan, että laatu pysyy tasaisena läpi tuotannon ja vain priimayksilöt päätyvät asiakkaille. Korkea laatu pienentää hävikkiä, ja pieni hävikki vähentää kustannuksia, valottaa Männikkö.

Lähellä tuotetun suosimisella on merkitystä koko seudulle.
– Paikallisen ruuan valitseminen auttaa ylläpitämään paikallista palveluverkostoa. Kun ostaa lähellä tuotettua, auttaa alueen tuottajia ja kauppiaita sekä monia muita, jotka osallistuvat tuotteiden kasvatukseen, kuljetukseen tai myymiseen, Männikkö avaa.

Kiireisimmän sesongin aikaan Husulan Puutarha tarjoaa töitä muutamalle paikalliselle nuorelle.

Nopea kierto takaa tuoreuden

Puutarhan tuotteita myydään Päijät-Hämeen kaupoille, alueen suurkeittiöille sekä catering-yrityksille. Männikkö kertoo joskus vierailevansa alueen REKO-tapahtumissa, joissa asiakkaat voivat ostaa herkkuja suoraan niiden tuottajilta. REKO on maanlaajuinen lähiruuan myynti- ja jakelupalvelu.
– Minusta on hyvä aika ajoin jalkautua asiakkaiden pariin ja päästä myymään tuotteita suoraan heille. REKO:ssa myynnissä olevat tuotteet poimitaan ja pakataan aina juuri ennen lähtöä, Männikkö kertoo.

Muutenkin Husulan Puutarhan salaatit ja yrtit tavoittavat syöjänsä nopeasti. Pieni toimija pystyy vastaamaan tilauksiin tehokkaasti.
– Lähiruuan etu on sen nopea kierto. Kun tuotteet kasvavat lähellä, ne saapuvat nopeasti kauppaan, eivätkä rasitu pitkien kuljetusmatkojen tai varastoinnin aikana. Meille aamulla toimitetut tilaukset löytyvät parhaassa tapauksessa jo samana iltapäivänä kaupoista.

Lyhyet etäisyydet näkyvät myös salaattien säilymisajoissa.
– Tuotteiden tuoreudessa näkyy luonnollisesti kuljetuksessa käytetty aika. Kotimainen tuore salaatti säilyy huoletta jääkaapissa viikon, Männikkö valottaa.