fbpx
7 oikein, joka päivä

3 Puhtaat tomaatit ovat karkkia

Turun saaristossa 38 vuotta toiminut Isaksson’s huolehtii tomaattiensa puhtaudesta taimien istutuksesta kaupan hyllylle asti. Seitsemän ihmistä työllistävän perheyrityksen omistaa Jonas Isaksson.
– Puhtaus merkitsee meille tietenkin todella paljon. Olen lähituottaja, joka toimittaa tomaatit itse kauppaan. Minusta on tärkeää, että tomaatit päätyvät mahdollisimman nopeasti kuluttajille. Suora kontakti takaa, että jos kaikki ei olisi kunnossa, saisimme asiasta välittömästi palautetta, selittää Isaksson.


Isaksson’sin omistaa Jonas Isaksson ja hänen oikeana kätenään toimii vaimo Minna Isaksson.

Puhtaudesta huolehditaan kokonaisvaltaisesti

Tomaattien puhtauteen vaikuttavat kaikki viljelyprosessin aikana tehdyt päätökset.
– Viljelymme on oikeastaan hyvin lähellä luomuviljelyä. Emme esimerkiksi käytä ollenkaan kemiallisia torjunta-aineita, vaan torjunta hoidetaan kasvihuoneilla biologisesti. Kasvihuoneet lämmitetään turpeella ja hakkeella. Pölyttämisestä huolehtivat kimalaiset, Isaksson kertoo.

Isaksson’s ottaa ympäristön huomioon myös kasteluveden osalta.
– Saaristossa on rajallinen määrä makeaa vettä käytettävissä kasteluun, jonka takia kierrätämme tomaattien kasteluveden. Tämä on harvinaista suomalaisessa tomaattiviljelyssä, sillä veden kierrättäminen ei ole pakollista. Veden uudelleenkäyttö on tarkkaa puuhaa, sillä kierrätetyn veden pitoisuudet on pakko tutkia, jotta lannoitemäärät pysyvät oikeina. Lähetämme joka toinen viikko vesianalyysin Hollantiin arvioitavaksi. Kasteluveden kierrätyksen avulla varmistamme myös sen, ettei lannoitettua vettä pääse luontoon, valottaa Isaksson.

Tomaattien puhtaudesta pitää huolta koko kasvihuoneen henkilökunta. Työntekijöitä opetetaan ja heitä informoidaan puhtauden merkityksestä.
– Suomessa puhtaus on aivan omalla tasollaan. Osa työntekijöistämme on ulkomaalaisia, ja käymme aina tarkasti läpi mitä puhtaus Suomessa merkitsee, korostaa Isaksson.

Syö missä ja milloin vain

Huolellinen ja puhdas viljely helpottaa asiakkaiden arkea.
– Meidän filosofiamme on, että myymämme tomaatit ovat kuin karkkia. Kun kaupasta ostaa pikarillisen miniluumutomaatteja, ne voi syödä saman tien vaikka autossa matkaeväänä. Tuotteet ovat niin puhtaita, että niiden peseminen ei ole välttämätöntä, Isaksson avaa.