fbpx
7 oikein, joka päivä

6 Kurkku on tuore ja terveellinen herkku

Varpio Puutarha Oy kasvattaa kurkkuja lähes 50 vuoden kokemuksella Orimattilassa ja Virkkalassa. Perheyrityksen toimintaa johtaa Hannu Varpio.

Miksi kurkku maistuu suomalaisille niin hyvin?
– Tuore kurkku on maukasta ja helppokäyttöistä, koska sitä ei tarvitse kuoria tai valmistaa muulla tavalla. Kurkun viljely on erittäin tehokasta, mikä on tehnyt siitä edullisen raaka-aineen. Luulen, että nämä syyt vaikuttavat kurkun suureen suosioon, pohtii Varpio.


Hannu Varpio kasvattaa lähiruokaa Uudenmaan ja Päijät-Hämeen asukkaille. Kasvihuoneet työllistävät kaksikymmentä henkeä.

Rohkea kokeileminen tuo monipuolisuutta

Kotimainen kurkku on terveellinen naposteluvalinta. Kurkku on pääasiassa vettä ja sata grammaa vihannesta sisältää vain yksitoista kilokaloria. Kurkku tekee kokonaisvaltaisesti hyvää syöjälleen, koska se sisältää eri vitamiineja sekä ihoystävällisiä mineraaleja, kuten magnesiumia, kaliumia ja piidioksidia.

Miedon makuinen vihannes on käyttöominaisuuksiltaan todella monipuolinen. Huolellisen ja puhtaan viljelyn ansiosta kotimaista kurkkua on turvallista syödä sellaisenaan.
– Kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan ja testailemaan mihin kaikkeen kurkkua voi käyttää. Kurkkua ei ruuanlaiton yhteydessä tarvitse kypsentää, vaan pelkkä lämmittäminen riittää. Oma suosikkini on perinteisten etikkakurkkujen lisäksi tehosekoittimessa tehty kylmä kurkkukeitto, jota on maustettu hieman valkosipulilla, kertoo Varpio.

Helppo herkku vaatii kasvattajalta tarkkuutta

Kurkku on kasvattajalleen vaativa vihannes, jota pitää hoitaa huolella.
– Kurkku tarvitsee kasvaakseen paljon lämpöä, valoa ja hiilidioksidia sekä sopivan kosteuden. Kurkku vaatii ympärilleen vähän kuin trooppisen ilmaston. Kostea kasvihuone on kurkulle mieluisa ympäristö, sillä pehmeälehtinen kasvi haihduttaa runsaasti kosteutta. Jos kasvi on liian kuivassa, se haihduttaa enemmän kuin ehtii ottamaan, mistä seuraa kasvin nuutuminen, selittää Varpio.

Kurkku kasvaa siemenestä sadoksi kuudessa viikossa. Kukintojen puhjettua kurkku paisuu täyteen mittaan ja poimittavaksi noin viikossa.
Tuoreuden takaamiseksi Varpion Puutarhan kurkut toimitetaan lähiseudun kauppoihin vuorokauden sisällä poimimisesta.
– Kurkun maku ei tietenkään parane säilyttäessä, joten kurkkua ei kannata ostaa varastoon valtavia määriä. Maku on sitä parempi, mitä tuoreempi kurkku on, muistuttaa Varpio.

Kurkun maku muuttuu kylmässä, joten jääkaappi ei ole vihannekselle optimaalisin säilytyspaikka. Paras säilytyslämpötila on noin +12 astetta.