fbpx

7 Ekologisesti kasvatettu salaatti on vastuullinen valinta

Lähes 70 vuotta Kangasalla toiminut Lahtelan Puutarha & Co kasvattaa korkealaatuista jääsalaattia.
Vuodesta 2004 yrittäjinä toimineet Heli ja Juha Torkkel haluavat kehittää perheyritystä eteenpäin. He ovat muuttaneet viljelyä entistä tehokkaammaksi ja ekologisemmaksi.
– Kasvatamme energiatehokkaasti ja luontoa ajatellen terveellistä salaattia, kertoo Heli Torkkel.


Heli ja Juha Torkkel ovat automatisoineet kasvihuoneensa toimintaa. Vastuullisten valintojen avulla pystytään kasvattamaan turvallista ja tuoretta ruokaa.

Ympäristöystävällistä kasvatusta alusta loppuun

Lahtelan Puutarhassa salaattien ekologisuutta on mietitty joka kasvatuksen vaiheessa. Salaatit kasvatetaan kivivillakuutioissa, mikä varmistaa puhtaan ja turvallisen lopputuloksen.
– Kivivillakuutio on puhdas kasvualusta, minkä ansiosta salaattiin ei tule esimerkiksi turpeesta roiskeita tai muita maaperän aineita, avaa Torkkel.

Kun kivivillakuutiot ovat tehneet oman osansa, ne levitetään pelloille maanparannusaineeksi. Kivivillan käyttö on luonnon kannalta muutenkin kestävä valinta.
– Kivivillakuutioiden ansiosta emme joudu käyttämään kasvatuksessa muovisia purkkeja, mikä on hyvä asia, kertoo Torkkel.

Salaatit kastellaan kiertovesijärjestelmää hyödyntäen. Järjestelmän avulla Torkkelit pystyvät seuraamaan tarkasti, miten salaatit käyttävät vettä ja ravinteita.
– Kiertovesijärjestelmän avulla taataan se, että ympäristöön ei pääse lannoitettua kasteluvettä. Kaikki ravinteet pystytään hyödyntämään, kun samaa kasteluvettä kierrätetään salaattien juuristoissa, Torkkel selittää.

Puutarha lämmitetään kotimaisella puuhakkeella.

Automaatio auttaa arkea

Kasvihuoneen toiminta on muuttunut vuosien varrella.
– Kun aloitimme yrittäjinä, lähes kaikki työ tehtiin käsin. Meillä oli kuusi pientä kasvihuonetta, jotka lämmitettiin polttoöljyllä. Päätimme 2005 rakentaa yhden ison energiatehokkaan kasvihuoneen, jossa halusimme panostaa erityisesti tuotannon automatisointiin, avaa Torkkel.

Viljelykourujen ja kuljetushihnojen avulla toiminta on tehostunut.
– Uudessa kasvihuoneessa on kaksi kuljetushihnaa, jotka helpottavat työtä. Kun salaatit kerätään käsin, toiselle hihnalle laitetaan salaatti ja toiselle kivivillapaakku ja juuret. Hihnat kuljettavat salaatin pakkaamoon ja juuret ulos kompostiin. Pakkaamossa salaatti pakataan automaattisesti pakkauskoneella, kertoo Torkkel.

Automaatio on tuonut mukanaan paljon etuja, mutta samalla tehnyt viljelystä herkempää.
– Esimerkiksi sähkökatkosten aikana salaatin pakkaaminen ei onnistu. Meillä on aggregaatti, jolla voimme tarvittaessa tehdä sähköä. Koneita täytyy myös huoltaa, jotta ne toimivat hyvin, pohtii Torkkel.