fbpx
7 oikein, joka päivä

1 Vastuullisuus on isoja ratkaisuja ja pieniä arkijuttuja

Varsinais-Suomessa Kaarinan Piikkiössä sijaitsee kurkun viljelyyn erikoistunut Puutarha Timo Juntti. 1960-luvulla perustetulla perheyrityksellä on ammattitaitoa ja kokemusta jo yli 50 vuoden ajalta.

Isänsä Timo Juntin työtä jatkanut yrittäjä Tero Juntti pohtii hetken, miten vastuullisuus näkyy päivittäisessä työssä.
– Kyllä se on tämä kokonaisuus, ja siinä on monta tekijää. Ennen kaikkea se on työntekijöistä ja työturvallisuudesta huolehtimista, ympäristön kannalta tarkkuutta ja huolellisuutta, hän punnitsee.

Kauppapuutarha on tehnyt vuosien varrella isoja investointeja ympäristövastuullisuuden edistämiseksi.
– Meillä on käytössä järjestelmät muun muassa lämmön talteenottoa ja veden kierrätystä varten, Juntti mainitsee.


Tero (vas.) ja Timo Juntti.

Kuluttajan luottamus on tärkeää

Kuluttajille puutarha-alan vastuullisuus näkyy tutun sirkkalehtimerkin muodossa. Mutta harva taitaa pohtia, mitä kaikkea sirkkalehtimerkin saaminen edellyttää tuottajalta.
– Merkin käyttöön liittyy paljon vaatimuksia, kuten tuotannon tarkka seuranta ja dokumentointi, työelämän pelisääntöjen ja kasvinsuojelulakien noudattaminen, Juntti kuvailee.

Kun yhteisiä sääntöjä noudatetaan, voi kuluttaja olla varma sirkkalehtimerkityn tuotteen laadusta ja tuotannon vastuullisuudesta.

Tero Juntti muistuttaa, että kasvihuoneviljelyn taustalla on paljon työtä sekä pitkäjänteistä tuotekehitystä ja tutkimusta.
– Tuotteet eivät synny itsestään, vaan niihin tarvitaan monien sidosryhmien iso panos. Tuotanto on kehittynyt Suomessa vuosien varrella isoin harppauksin. Ja vaikka töitä tehdään pääasiassa virka-aikoina, niin homma on käynnissä vuoden jokainen tunti. Koneita ei voi vain sammuttaa ja kasvien kasvua pysäyttää.

Alueellista yhteistyötä ja näkyvyyttä

Juntin puutarha on piikkiöläisille varsin tuttu, ja yritys näkyy myös paikallisessa mediassa ja erilaisissa tapahtumissa.
– Olemme alueen viljelijöiden kanssa mukana joka vuosi Turun puutarhamessuilla, jossa kerromme toiminnastamme ja tarjoamme maistiaisia. Teemme paljon yhteistyötä myös Sydänliiton kanssa.

Puutarhalla ei ole omaa myymälää, mutta kurkkuja saa kattavasti alueen ruokakaupoista.
– Tuotantotilat ovat suljettua aluetta muun muassa kasviterveyden vuoksi. Toisaalta se on harmi, sillä emme voi järjestää kaikille avoimia vierailupäiviä, Juntti kertoo.

Yritys tekee myös tiivistä yhteistyötä Piikkiössä sijaitsevan Luonnonvarakeskuksen koekasvihuoneen kanssa.
– Olemme opiskelijoille ja tutkijoille hyvä vierailukohde. Vastavuoroisesti pystymme hyödyntämään Luonnonvarakeskuksen osaamista oman työmme ja tuotantomme kehittämisessä, Juntti iloitsee.

Läs intervjun på svenska.