Yrtit nippuun

Ruokien mausteiksi sidotaan klassisia yrttikimppuja. Tunnetko jo nämä?

Bouquet garniᅠ sisältää tavallisesti timjamin- ja persiljanoksia sekä laakerinlehden. Mukaan voi lisätä purjonlehteä tai lehtisellerin vartta. Etelä-Ranskassa saatetaan kimppuun liittää appelsiininkuoriviipaleita, Italiassa oreganoa ja valkosipulia. Bouquet garni sopii pitkään kypsennettäviin ruokiin.

Fines herbesᅠ kootaan keväisesti kirvelistä, ruohosipulista ja rakuunasta. Joskus mukana on myös persiljaa. Tähän sekoitukseen yrtit hienonnetaan, ja ne lisätään valmiiseen tai miltei valmiiseen ruokaan. ”Hienot yrtit” sopivat munakkaiden, tuorejuustojen ja kastikkeiden maustamiseen.

Herbes de Provence ᅠvaihtelee koostumukseltaan. Perussekoitukseen tulee timjamia, oreganoa tai meiramia, rosmariinia, basilikaa, salviaa tai kynteliä sekä laakerinlehteä. Provencelaissekoitus sopii kasvis- ja varsinkin tomaattiruokiin, grillatulle lihalle ja lihavartaille sekä juustolla täydennettyihin ruokiin.