Basilika on tillin ja persiljan ohella Suomen yleisin kasvihuoneissa viljelty yrtti. Basilikasta on saatavilla monia eri muunnoksia; tutun vihreän ja suurilehtisen basilikan lisäksi kaupasta voi löytää erilaisia maustebasilikoita, kuten sitruuna-, anis-, puna-, thai- ja kanelibasilikaa.

Kylmänarka basilika maistuu pehmeältä ja miedolta, eikä se peitä muiden mausteiden makua. Lehdet ovat vahvat, vihreät ja kiiltävät. Basilikan tuoksu on voimakas. Yrtti kannattaa lisätä ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa.

Monikäyttöinen basilika käy ruokaan kuin ruokaan. Erityisen hyvin se sopii pasta- ja kasvisruokiin tomaatin ja valkosipulin kumppaniksi. Basilika toimii hyvin myös salaateissa ja salaatinkastikkeissa, munakkaan mausteena tai keittojen koristeena.

Parhaita basilikalla kruunattuja reseptejä:

Valkosipuliherkkusienet misoliemessä & nuudeleita

Kesäkurpitsapitsat

Basilikavohvelit vihersalaatilla