Kesän grilliherkut

Kotimaiset herkkusienet ja portobellot ovat helposti saatavilla kaupasta kuin kaupasta koko kesän. Sienistä saa kokkailtua myös erityisen helppoja grilliherkkuja!

Videolla valmistuvat grillatut portobellopizzat sekä marinoidut grillikasvikset. Portobellopizzat ovat kesän hittiruokaa ja valmistuvat helposti vaikka suoraan grillissä. Grillikasviksiin käytettiin sekä ruskeita että vaaleita herkkusieniä tuomaan monipuolisuutta ja väriä.

Grillatut portobellopizzat

Portobello-pitsat ovat nopeita ja helppoja valmistaa, ja ne ovat tietysti todella herkullisia! Voit testata täytteenä myös muita juustoja tai lisätä joukkoon vaikkapa pinaattia, oliiveja tai muita suosikkejasi.

4 pitsaa

4 portobello-sientä
1 rkl oliiviöljyä
3-4 rkl tomaattipyrettä
kourallinen kirsikkatomaatteja tai 2 tomaattia, siivuiksi pilkottuna
1 pallo bufala-mozzarellaa
tuoretta basilikaa
suolaa & mustapippuria

OHJEET:

  1. Puhdista sienet ja poista jalka. Raaputa halutessasi sienen ruskea sisus lusikan avulla. Sivele sienten kummallekin puolelle hieman oliiviöljyä ja lisää päälle ripaus suolaa.
  2. Kypsennä sieniä grillissä tai parilapannulla keskilämmöllä sisus alaspäin noin 5 minuuttia, kunnes sienet ovat saaneet hieman väriä. Nosta sienet grillistä tai pannulta, tai voit halutessasi myös täyttää sienet suoraan grillissä.
  3. Käännä sienet ja levitä sienten pohjalle hieman tomaattipyrettä. Täytä sienet kirsikkatomaatin ja mozzarellan siivuilla ja jatka grillaamista / paistamista 5-10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja sienet ovat pehmenneet. Nosta sienet varovasti tarjoilulautaselle ja viimeistele tuoreella basilikalla sekä suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa lämpiminä ja nauti!

Marinoidut grillikasvikset

Jos haluat sienistä ja grillikasviksista erityisen mehukkaita, ne kannattaa marinoida vasta grillauksen jälkeen. Voit testata vartaissa vaaleita ja ruskeita herkkusieniä, sekä myös muita kasviksia!

lisukkeena 4 hengelle

1 rasia herkkusieniä
½ kesäkurpitsa
½ kukkakaali
½ dl basilikaöljyä

Nopea basilikaöljy:

noin 2 dl

1 ruukku basilikaa
1/2 sitruunan mehut
noin 2 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa & mustapippuria

OHJEET:

  1. Valmista ensin basilikaöljy. Nypi basilikan lehdet tehosekoittimeen ja lisää sitruunamehu, oliiviöljy sekä suola ja mustapippuri. Sekoita sileäksi öljyksi ja kaada lasipurkkiin tai kannuun.
  2. Puhdista sienet ja poista kovat kannat. Leikkaa kesäkurpitsa ja kukkakaali lohkoiksi. Pujottele kasvikset vartaisiin ja grillaa keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsyneet ja sienet selvästi ruskistuneet.

Nosta vartaat grillistä ja poista kasvikset varovasti vartaista. Sekoita kasvikset ja noin ½ desilitraa basilikaöljyä isossa kulhossa ja anna marinoitua vähintään 15 minuuttia ennen tarjoilua. Säilytä loput kastikkeesta esimerkiksi salaattiin tai muihin grillattaviin. Tarjoile ja nauti!