Vuosikymmenestä toiseen – sukupolvelta toiselle

Keskiverto suomalainen kasvihuoneyritys on pieni tai keskisuuri yritys, jonka viljelypinta-ala on noin 3 400 neliömetriä ja joka työllistää yrittäjäperheen. Toisaalta suurimmat kasvihuoneyritykset ovat useamman hehtaarin kokoisia ja työllistävät kymmeniä, jopa sata henkilöä. Lähes jokainen yritys on perheyritys, ja monissa on siirrytty sukupolvelta toiselle kymmenien vuosien ajan. Yrityksissä saattaa olla monesti kolmekin sukupolvea yhtä aikaa töissä.

Yksi näistä tiloista on Kivimäen Puutarha Turun Tortinmäessä. Kivimäen tilalla on viljelty laadukasta salaattia maapohjaviljelyllä jo neljän sukupolven ajan. Lue Kivimäen sukupolvien tarina:

Isältä pojalle – kotieläintilasta salaatintuotantoon lähes 70 vuodessa

Oksasen tilalla on nähty kaikki vaiheet salaatin historiassa: on todistettu salaatin rantautuminen Suomeen, painiskeltu kukkivan sadon kanssa ja siirrytty kesäviljelystä ympärivuotiseen viljelyyn sekä vesiviljelyyn. Kolmannesta sukupolvesta löytyy kolme mahdollista jatkajaa suvun viljelyperinteelle ja intohimolle. Lue Oksasten tarina:

Salaatintuotantoa kolmessa sukupolvessa – Oksasen tilalla on koettu koko tuotannon historia