fbpx

Lämmittävä tomaattikeitto & yrttikrutongit

Tomaattikeitto maistuu ympäri vuoden ja se valmistuu helposti myös vegaanisena. Tarjoile keitto rapeiden yrttikrutonkien kera ja herkullinen ateria on valmis!

4-6 annosta

2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
3 tomaattia
12 kirsikkatomaattia
3 porkkanaa
1 chili (ei pakollinen, jos pidät miedommasta)
2 rkl oliiviöljyä
1 prk (500 g) tomaattimurskaa
5 dl vettä
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl yrttisuolaa
½ tl mustapippuria
1 dl kaurakermaa

kourallinen tuoretta timjamia

Yrttikrutongit:

2 palaa paahtoleipää (tai muuta leipää)
oliiviöljyä
kourallinen tuoretta timjamia
ripaus suolaa

OHJEET:

  1. Pilko valkosipulit ja sipuli hienoksi ja aseta hetkeksi sivuun. Kuori ja pilko porkkanat. Leikkaa myös tomaatit ja chili pienemmiksi paloiksi.
  2. Kuumenna kattila, lisää oliiviöljy ja kuullota sipuleita muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää porkkanat, tomaatit ja chili ja jatka kuullottamista parin minuutin ajan. Lisää sitten tomaattimurska, vesi, kuivattu basilika, suola ja mustapippuri. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä noin 20-25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat täysin pehmenneet.
  3. Valmista sillä välin yrttikrutongit. Leikkaa leipä kuutioiksi. Kuumenna paistinpannu, lisää pannulle loraus oliiviöljyä ja paista leipäpaloja öljyssä muutama minuutti, kunnes ne selvästi ruskistuvat. Kääntele joukkoon vielä timjami ja mausta suolalla. Aseta hetkeksi sivuun jäähtymään.
  4. Viimeistele keitto. Lisää kaurakerma, tuore timjami ja soseuta ainekset joko sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Maista, ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoile lämpimänä yrttikrutonkien kera ja nauti!